Srećom nema kiše

Do kada će Jablanica biti odsječena od ostatka svijeta: Nivo razaranja je apokaliptičan

Hronika05.10.24, 10:51h

Do kada će Jablanica biti odsječena od ostatka svijeta: Nivo razaranja je apokaliptičan
Jutros je i dalje fokus na pretraživanju terena, ne bi li se došlo do što više unesrećenih i ušlo u trag pogotovo onim osobama koje su službeno prijavljene kao nestale, dodaje on

 

 

Šef Odjela za odnose s javnošću vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HTV) Darko Juka rekao je za HTV da su ekipe bez prestanka na terenu te da je potraga intenzivirana jutros s prvim dnevnim svjetlom.

 

Dodao je da su održani sastanci kriznih štabova u Konjicu i Jablanici.

 

- Prema podacima koji su mi u međuvremenu dostavljeni, noć je prošla poprilično stabilno, što se tiče padavina, nešto je bilo manje kiše tokom noći, nisu zabilježena nova pomicanja tla niti je bilo novih kritičnih situacija, od toga smo najviše strahovali jer prognoza nije bila obećavajuća - poručio je Juka.

 

Jutros je i dalje fokus na pretraživanju terena, ne bi li se došlo do što više unesrećenih i ušlo u trag pogotovo onim osobama koje su službeno prijavljene kao nestale, dodaje on.

 

Uz potragu na terenu, fokus je i na pokušaju uspostavljanja saobraćajne komunikacije, s obzirom na to da je, osim na tom jednom malom području gdje je probijen koridor između Konjica i Jablanice, Jablanica još uvijek odsječena od ostatka svijeta, tako da su teški strojevi i jučer, ali i danas je intenzivirano, na terenu, kaže Juka.

 

- S obzirom na proglašene odluke o stanju prirodne nesreće, možemo staviti u funkciju sva raspoloživa sredstva ovisno o tome što će zahtijevati trenutak i teren, kako se stvari budu razvijale tokom dana - naglasio je Juka.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook