NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO

Otvoren 64. Festival MESS, ovogodišnji slogan 'Nezaustavljivi život'

Kultura04.10.24, 21:18h

Otvoren 64. Festival MESS, ovogodišnji slogan 'Nezaustavljivi život'
Ovogodišnji Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 4. do 13. oktobra

 

 


Uručenjem priznanja Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, na ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo, večeras je otvoren 64. Internacionalni teatarski festival MESS. Ceremonija je započela izrazima suosjećanja Direkcije Festivala porodicama poginulih u poplavama u BiH, kao i svim građanima pogođenim tim tragičnim događajima.


Ovogodišnji dobitnici najvišeg priznanja koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS, Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra su francuski umjetnik Herve Loichemol i američko-francuska umjetnica Lee Delong.


U obrazloženju Direkcije, između ostalog, navodi se da je Herve Loichemol umjetnik koji je, kroz godine svog rada, ostavio dubok i trajan pečat na teatarsku scenu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.


U obrazloženju Direkcije za Lee Delong istaknuto je da je američko-francuska glumica, redateljica, spisateljica, predavač i umjetnička direktorica La Compaigne Lark. Njen veliki umjetnički opus, koji podrazumijeva teatarski i filmski angažman, posebno je obogaćen i u pedagoškom angažmanu kad drži bezbrojne radionice i majstorske kurseve o pozorišnom klaunu, zatim i o bufonu i manipulaciji predmetima. Lee je držala takve radionice, od Perua do Katara i ratnog Sarajeva 1994 godine.

 

mess-2024-1


Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković uručio je priznanje Herve Loichemolu. Lee Delong javila se video linkom, a priznanje je uručeno njenoj suradnici.  


- Večerašnjim otvorenjem zavjese, 64. put, Festival MESS poziva nas u svijet empatije, humanosti, katarze, kritike društveno-političke zbilje sa namjerom da nas oplemeni učini boljima te uprkos svemu što se dešava u svijetu, dokaže da je život nezaustavljiv - istaknuto je.


Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković naglasio je, među ostalim, na otvorenju da je slogan ovogodišnjeg festivala 'Unstoppable life" ("Nezaustavljivi život"), a ideja koja stoji iza toga jeste da nijedno zlo ne može zaustaviti život kao ni nadu.

 

mess-2024-2


Nakon svečane ceremonije otvaranja, upriličena je švicarsko-palestinska predstava 'Metro Gaza', a režiju potpisuje Herve Loichemol. Premijerno je izvedena 8. decembra 2022. u Freedom teatru u izbjegličkom kampu Jenin, nakon čega su uslijedile izvedbe u Ramallahu, Jerusalemu i Haifi.


Ovogodišnji Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 4. do 13. oktobra. Kako navodi organizator, izvrsni domaći, regionalni i svjetski reditelji i rediteljice, od kojih su mnogi već nagrađivani na MESS-u, različitim teatarskim estetikama upravo će naglasiti neuništivu snagu života i otpornost pred destrukcijom.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook