DOK SE ČEKA ZVANIČAN BROJ

Raste broj žrtava: Najmanje 19 mrtvih i 40 nestalih, ali za mnogim ljudima se još traga

Hronika04.10.24, 20:06h

Raste broj žrtava: Najmanje 19 mrtvih i 40 nestalih, ali za mnogim ljudima se još traga
U naselju Donja Jablanica traga se za više desetaka osoba pa se strahuje da je crni bilans poplava daleko veći

 

 

 

Samo na području Jablanice u poplavama i odronima koji su tokom protekle noći pogodili BiH poginulo je 16 osoba, dok su se u Fojnici utopile tri osobe pa se sada ukupan broj smrtno stradalih popeo na 19, ali strahuje se da bi taj broj mogao biti i znatno veći.


Srušen je veliki broj kuća, urušene su saobraćajnice, mostovi, čak i  željeznička pruga. Traži se smještaj za veliki broj ljudi koji su ostali bez domova. 


- Do sada je utvrđeno da je smrtno stradalo 16 osoba - naveli su iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije govoreći o stradalima čija su tijela pronađena u Jablanici. 


U naselju Donja Jablanica traga se za više desetaka osoba pa se strahuje da je crni bilans poplava daleko veći.


Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu trenutno se nalaze četiri osobe iz poplavljenih područja.


Jedna osoba je zadobila povrede u događajima povezanim sa poplavama, dok su tri osobe imale ranije uspostavljene dijagnoze, ali zbog situacije nisu imale gdje dobiti ljekarsku pomoć.


Ranije su KCUS i ostale zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo objavile da su sve raspoložive kapacitete stavile na raspolaganje unesrećenima u poplavama.


- Sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo - KCUS, Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo zbrinut će sve pacijente s područja pogođenih poplavama koji zatraže pomoć, a nisu u mogućnosti doći do svojih nadležnih zdravstvenih ustanova - naglašeno je iz JU Dom zdravlja KS.

 

Kampanja za pomoć poplavljenim pomoziba.org.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook