čitavi zaseoci pometeni

Raste strah, koliki je zaista broj žrtava? Juka: 'Bojimo se šta će biti kad se krene čistiti teren...'

Hronika04.10.24, 19:24h

Raste strah, koliki je zaista broj žrtava? Juka: 'Bojimo se šta će biti kad se krene čistiti teren...'
S obzirom na dramatičnost stanja na terenu, opravdano se strahuje kako ta brojka neće biti konačna. Što se tiče onih koji su službeno prijavljeni kao nestali, taj podatak samo imamo za Konjic - 6 osoba. Za Jablanicu se to nitko ne usudi - čitavi zaseoci pometeni su pod naletom odrona i poplava

 

 


Šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a Darko Juka kazao je u emisiji Federacija danas kako se u tom kantonu desila katastrofa razmjera koji nisu zapamćeni.  


- Ono čime raspolažemo - stavljeno je u upotrebu. Sve službe su, od prvih informacija jutros u 3 sata, na raspolaganju - sve ne bi li se spasio još jedan više ljudski život i kako bi se pomoglo u nesrećenima, a jako ih je puno.


Juka je dodao otvoren magistralni pravac između Konjice i Jablanice, ali samo za spasilačke ekipe - put nije u jednom trenutku nije bio otvoren za redovni putnički promet i da to nije ni moguće sada učiniti.


- Svaki dolazak onih koji nisu tu da bi pomagali – i to koordinirano pomagali - može samo napraviti dodatne probleme na terenu. Donja Jablanica je u potpunosti odsječena od ostaka svijeta. Prema Mostaru je čitav jedan dio prometnice M17 završio u koritu Neretve, potkopana je željeznička pruga i prekinut je željeznički promet, urušena je cesta prema Blidinju, odnosno Risavcu te je prekinuta mogućnost automobilskog dolaska iz ZHK-a, a preko 3 km odrona je zatvorilo potpuno cestu iz Jablanice prema Prozoru-Rami - kazao je Juka.


"Tko zna što će se tamo vidjeti jednom kad se to raščisti, ima li uopće li ceste ispod toga odrona“


Juka je podsjetio kako je najveća tragedija izgubljeni ljudski životi.


- 16 je smrtno stradalih osoba, od toga 15 u Jablanici i jedna na području grada Konjica. To je ono što je službena brojka u ovom trenutku. S obzirom na dramatičnost stanja na terenu, opravdano se strahuje kako ta brojka neće biti konačna. Što se tiče onih koji su službeno prijavljeni kao nestali, taj podatak samo imamo za Konjic - 6 osoba. Za Jablanicu se to nitko ne usudi - čitavi zaseoci pometeni su pod naletom odrona i poplava.


Juka je naveo kako ima domova kojima se samo krov se vidi i nazire iznad hrpe kamenja.


- Bojimo se onoga što će biti kad se krene raščišćavati i taj teren i kad ponovno budemo iznosili brojke pred javnost. Što se tiče evakuacije, prije nego je uspostavljen koridor između Konjica i Jablanice koji je omogućio izlazak prema Konjicu, odnosno dopremanje snaga i opreme iz smjera Sarajeva, jedina mogućnost bili su čamci i zaliha Civilne zaštite i ronilačkih klubova, ali i Oruženih snaga BiH iz Čapljine - kazao je Juka.


- Otud su dopremljena dva velika vojna čamca. Osim toga, angažirane su zračne snage. Stanje jutros je bilo takvo da se Oružane snage BiH nisu uspjele preko Ivan-Sedla probiti helikopterom, tek je uspio Eufor, ali taj prolazak helikopterom je spasio život desetogodišnjem dječaku koji je u Mostaru u RMC doktora Safeta Mujića dopreljen s težim ozedama i potpuno pothlađen. Nažalost, ne tako sretna priča je s trudnicom u sedmom ili osmom mjesecu trudnoće koja je također dovezena u Mostar, čija je beba, nažalost, izgubila bitku za život.


Juka je istakao da je vodostaj Neretve osjetno pao i da su padaline stale, ali da prognoza nije toliko obećavajuća. No, ganut je, kaže, informacijom da više od stotinu ljudi čeka ispred transfuzijologije u Mostaru kako bi dali krv za onesrećene. Na kraju je uputio apel da svi oni koji žele pomoći ne dolaze samoinicijativno na teren - sve mora ići koordinirano preko Kriznog stožera civilne zaštite.

 

Kampanja za pomoć poplavljenim pomoziba.org.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook