STANJE PRIRODNE NESREĆE

Premijer Nikšić i članovi Vlade FBiH na terenu od ranih jutarnjih sati

Hronika04.10.24, 18:34h

Premijer Nikšić i članovi Vlade FBiH na terenu od ranih jutarnjih sati
Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije, te je formiran i Krizni štab Federalne vlade koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira neophodne aktivnosti

 

 


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i članovi Vlade Federacije BiH od ranih jutarnjih sati nalaze se na terenu i obilaze područja zahvaćena poplavama i klizištima.


Premijer Nikšić tokom dana obišao je ugrožena područja na teritoriji općina Konjic i Jablanica. Zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović i federalna ministrica Nasiha Pozder posjetili su Donju Jablanicu i Buturović Polje. Također, federalni dopremijer Toni Kraljević, koji je i komandant Federalnog štaba civilne zaštite, te federalna ministrica Andrijana Katić obišli su područja zahvaćena poplavama i klizištima u općini Jablanica, dok je federalni ministar Adnan Delić danas posjetio federalne ustanove socijalnog zbrinjavanja u općini Fojnica.


Članovi Vlade FBiH na terenu koordiniraju institucijama koje rade na spašavanju ljudskih života, osiguranju potrebne pomoći stradalim, raščićavanju poplavljenih područja, saniranju šteta, te uspostavljanju putne komunikacije. 


Podsjetimo, Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije, te je formiran i Krizni štab Federalne vlade koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira neophodne aktivnosti. Vlada je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da na zahtjev kantonalnih štabova angažuje specijalizovane jedinice i da ljudski i materijalno-tehnički resursi budu stavljeni na raspolaganje za pomoć ugroženim područjima. 


Također, na podračunu Budžeta Federacije BiH za spašavanje trenutno je dostupno više od 20 miliona KM, a u slučaju potreba Vlada FBiH će izdvojiti sredstva i iz budžetske rezerve. Nakon današnje hitne sjednice Vlade FBiH na kojoj je upućena inicijativa JP “BH Telecom” za izdvajanje sredstava za poplavljena područje u FBiH, ovo preduzeće izdvojilo je 1,5 miliona KM za pogođena područja.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook