Vlada FBiH obznanila

Formiran krizni štab i proglašeno stanje prirodne nesreće u Federaciji BiH

Hronika04.10.24, 14:14h

Formiran krizni štab i proglašeno stanje prirodne nesreće u Federaciji BiH
Formiran je i krizni štab koji će se nalaziti u stalnom zasijedanju, a koji će koordinirati sve aktivnosti na spašavanju unesrećenih

U Federaciji BiH je, zbog poplava koje su pogodile više općina u ovom entitetu, proglašeno stanje prirodne nesreće. Ovo je jedna od odluka koje je na hitnoj sjednici danas donijela Vlada FBiH, objavio je zamjenik federalnog premijera Vojin Mijatović.

 

- Do sada smo dobili potvrdu da je poginulo 14 osoba. veliki broj osoba su nestale i ne treba unaprijed govoriti o tome da su eventualno stradali u poplavama, sve dok ne dobijemo definitvnu potvrdu o tome da li su živi ili ne, ustakao je Mijatović.

 

Osim toga, formiran je i krizni štab koji će se nalaziti u stalnom zasijedanju, a koji će koordinirati sve aktivnosti na spašavanju unesrećenih. Također, koordiniraće i aktivnosti firmi i javnih preduzeća koje pružaju pomoć u akciji spašavanja.

 

- Od BH Telecoma je zatraženo da izdvoji milion i po maraka koje će biti iskorištene za spašavanje i zbrinjavanje na područjima pogoženim poplavama. Također, na posebnom podračunu, na kojem se nalaze sredstva za spašavanje, nalazi se spremnih 20 miliona maraka. Sav ostali novac koji bude potreban obezbijediće Vlada FBiH, dodao je Mijatović.

 

Dodao je i kako su zavodi za zbrinjavanje osoba sa poteškoćama u mentalnom razvoju Drin i Bakovići, koji se nalaze na prostoru općine Fojnica, evakuisani i svi štićenici su zbrinuti. Također je napomenuo kako su direkcije za robne rezerve FBiH i KS sve potrepštine koje imaju u svojim skladištima stavili na raspolaganje za pomoć unesrećenima.

 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Aldin Brašnjić je kazao kako su timovi za spašavanje na vodi poslani na ugrožena područja kako bi učestvovali u akcijama spašavanja. Osim toga, u akcije su već uključeni i pripadnici Oružanih snaga BiH, MUP-a FBiH, kao i jedan tim Republičke uprave civilne zaštite RS-a.

 

- Najteže stanje je u Jablanici. Moram reći da je osposobljen put i da timovi mogu doći do Jablanice, ali su pojedini dijelovi ove općine i dalje potpuno odsječeni. Saobraćaj prema Mostaru je obustavljen, kako bi put bio slobodan i prohodan da bi timovi za spašavanje mogli u što kraćem roku doći do ugroženih područja, rekao  je Brašnjić.

 

Dodao je i kako prognoza vremenskih prilika, koju su dobili iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nije ohrabrujuća, jer je i u naredna dva dana najavljena kiša koja će otežati akcije spašavanja i zbrinjavanja ljudi.

 

Napomenuo je i kako su pripadnici Crvenog krsta već na terenu i angažovani su na zbrinjavanju osoba koje su evakisane sa područja postradalih u poplavama.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook