video/ Katastrofa

Kako izgleda situacija na putu ka Jablanici: Prometna infrastruktura u kolapsu, strahuje se od novih žrtava

Hronika04.10.24, 13:53h

Kako izgleda situacija na putu ka Jablanici: Prometna infrastruktura u kolapsu, strahuje se od novih žrtava
Kako je ranije potvrđeno iz Vlade HNŽ-a, trenutno je 14 potvrđenih smrtnih slučajeva, odnosno 14 pronađenih tijela, nažalost s tendencijom povećanja tog ionako, tragičnog broja

 

 

Prometna infrastruktura u Jablanici je u kolapsu, a Donja Jablanica je potpuno odsječena od Hercegovačko-neretvanske županije.


Zbog odrona, cesta M-17 prema Donjoj Jablanici je neprohodna.


Najteža situacija, je u Jablanici i okolnim mjestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići) gdje je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na ceste i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero.


Upravo se radi na raščišćavanju puta prema Jablanici s južne strane na cesti M-17, te od Prozor-Rame do Jablanice sa sjeverne strane kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva, izvijestila je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ).

 

jablanica-poplave-cesta-guzva-2024-2


Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive postrojbe cesta, vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu. Službe sa čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi. 


Poslan je Zahtjev za pomoć OS BiH, na osnovu zahtjeva Načelnika Općine Jablanica.


Kako je ranije potvrđeno iz Vlade HNŽ-a, trenutno je 14 potvrđenih smrtnih slučajeva, odnosno 14 pronađenih tijela, nažalost s tendencijom povećanja tog ionako, tragičnog broja.


Iz županijske Vlade apeliraju na građane da ne kreću prema Jablanici i Konjicu zbog  krajnje kritične situaciju na sjeveru HNŽ-a.


Naime, jutros oko 3 sata došlo je do velikog olujnog nevremena praćenog kišom na području  Mostara, Konjica i Jablanice. Nevrijeme je prouzrokovalo aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na ceste i poplavljenog područja zbog izlijevanja velike količine vode iz rijeka i jezera.

 


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook