'Jer je žena'

Protiv oficira OS BiH bit će pokrenut disciplinski postupak jer se odbio rukovati s austrijskom ministricom

Hronika03.10.24, 20:10h

Protiv oficira OS BiH bit će pokrenut disciplinski postupak jer se odbio rukovati s austrijskom ministricom
General-major Gojko Knežević optužuje ministra odbrane u Vijeću ministara, Zukana Heleza, da je potpisao ugovor sa kadetom bez konsultacija sa svojim zamjenicima

 

 

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Gojko Knežević izjavio je Srni da će pokrenuti disciplinski postupak protiv lica koji je na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji izazvalo incident, bez obzira na prijem u profesionalnu vojnu službu, prenosi Oslobođenje.

 

Knežević je istakao da bi to bilo daleko efektnije da je urađeno odmah nakon incidenta, dok se ovo lice nalazilo u kategoriji kadeta.

 

On je naveo da je ministar odbrane u Vijeću ministara Zukan Helez, bez konsultacija sa svojim zamjenicima, potpisao ugovor sa kadetom koji je odbio da se rukuje sa ministricom odbrane Austrije Klaudijom Taner jer je žena.

 

Knežević je ranije izjavio Srni da sa ovim kadetom ne bi trebalo da bude potpisan ugovor o profesionalnoj vojnoj službi, jer sa takvim njegovim stavovima teško može funkcionisati u multietničkoj sredini, a do problema bi došlo i kada je riječ o rodnoj ravnopravnost zbog njegovog pristupa prema ženama.

 

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji u utorak, 1. oktobra, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage, Benjamin Fukelja je odbio da se rukuje sa Tanerov jer je žena, a ovaj čin je opravdao vjerskim uvjerenjima.

 

(Oslobodjenje.ba/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook