Za lakši izbor u nedjelju

Akcija građana otkrila karte kandidata: Ko se obavezao da će se boriti protiv izgradnje nebodera na Marijin Dvoru

Front03.10.24, 10:21h

Akcija građana otkrila karte kandidata: Ko se obavezao da će se boriti protiv izgradnje nebodera na Marijin Dvoru
Smatramo da je politika kandidata, koji nisu potpisali ovaj dokument, suprotna interesima građana, poručili su nakon ove predizborne akcije građani naselja Marijin Dvor

 

 

Grupa građana naselja “Marijin Dvor” umjesto da samo slušaju obećanja kandidata, ponudili su im da se potpišu pod zahtjeve građana i tako se obavežu da će napokon ispuniti zahtjeve koje ovi građani već godinama upućuju načelniku i članovima općinskog vijeća Centar. Nakon sprovedene akcije uputili su novo saopštenje i otkrili ko je potpisao izjavu, a ko se oglušio na zahtjeve građana ovog naselja.

 

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti:
 

Poštovane građanke i građani općine Centar,


Završili smo našu predizbornu akciju i saznali koji općinski političari su se obavezali da će u prvoj godini svog mandata inicirati i usvojiti odluku o izmjeni i dopuni regulacionog plana za područje Marindvora.


Ovo znači da se neće graditi tri nebodera i podzemne garaže što je, nažalost, predviđena postojećim regulacionim planom. Predstavnici političkih partija također su se obavezali da će inicirati usvajanje odluka o izmjeni i dopuni regulacionog plana na području Hastahane kojom će cijeli ovaj prostor biti park za građane. Također su se obavezali da će spriječiti sve pokušaje izmjene dokumenata prostornog uređenja kojima bi bila omogućena gradnja visokih zgrada na području kvadranta B Marindvora te spriječiti sve pokušaje nastavka gradnje Prve transverzale preko prostora Vilsonovog šetališta. Dole potpisani su se obavezali i da će se obratiti Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine s molbom za izjašnjenje o usklađenosti izmijenjenog projekta nebodera „Evrope“ i projekata druga dva nebodera s odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajevo nacionalnim spomenikom BiH. I da će tokom svog cijelog mandata na svaki mogući način čuvati prostore nacionalnih spomenika BiH i sarajevskog prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa na području općine Centar. Obavezali su da će zaštititi postojeće i raditi na stvaranju novih zelenih površina kroz izmjene planskih dokumenata prostornog uređenja koji su u nadležnosti Općine.


Primjetili smo da je jedini kandidat za načelnika Općine Centar koji je potpisao ovu izjavu bio Srđan Mandić.


Što se tiče kandidata za Općinsko vijeće potpisali su nosioci lista: SDP BiH Centar Sarajevo Belma Kapo, Narod i Pravda Centar – Jasmin Ademović i Naša stranka – Alen Girt. Našu izjavu potpisali su kandidati za vijećnike: iz Naše stranke: Aida Koluder Agić, Melča Đidelija, Hena Fajić, Samir Fazlić, Sara Arslanagić i Bojan Farkaš. Iz NIP-a: Biljana Lazarević i Marijana Arapović. Iz SDP-a: Benjamin Isović, Dragan Stevanović, Svjetlana Šošić, Nuno Kekić, Ismar Krvavac, Esad Tuzović. Iz Demokratska fronta Centar Sarajevo - Nedim Hrelja.


Smatramo da je politika kandidata, koji nisu potpisali ovaj dokument, suprotna interesima građana.


Molimo vas da izađete na izbore i pomognete nam da očuvamo naš park, našu mjesnu zajednicu, našu općinu i naš grad! Nadamo se da ćete pri glasanju uzeti u obzir koji kandidati su se obavezali da će ispuniti naše zahtjeve. Bude li zaokreta u njihovim stavovima nakon izbora, spremni smo na to reagovati svim vidovima građanske neposlušnosti, protesta i otpora!

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook