Bivši britanski premijer

Boris Johnson prekršio kraljevski protokol: Elizabeta II umrla je od raka kostiju!

Showbizz02.10.24, 09:10h

Boris Johnson prekršio kraljevski protokol: Elizabeta II umrla je od raka kostiju!
- Godinu dana ili duže sam znao da ima oblik raka kostiju, a njeni ljekari su bili zabrinuti da bi u svakom trenutku njeno zdravstveno stanje moglo biti naglo narušeno - napisao je Johnson u svojim meomarima

 

 

Bivši britanski premijer Boris Johnson prekršio je kraljevski protokol i u svojim nadolazećim memoarima ustvrdio da je kraljica Elizabeta II prije smrti bolovala od raka kostiju, piše N1.

 

U knjizi, koja će se naći na policama 10. oktobra i objavljena ove sedmice u novinama Daily Mail, prisjetio se kraljičinih posljednjih dana u Balmoralu u Škotskoj.

 

Johnson je formalno odstupio s dužnosti samo dva dana prije smrti Elizabete II u septembru 2022., a u vremenu nakon toga mnogo se nagađalo kako je tačno preminula, piše CNN.

 

- Godinu dana ili duže sam znao da ima oblik raka kostiju, a njeni ljekari su bili zabrinuti da bi u svakom trenutku njeno zdravstveno stanje moglo biti naglo narušeno - napisao je Johnson.

 

Njegova izjava je prva javna indikacija bivšeg visokog vladinog dužnosnika o tome što bi mogao biti uzrok kraljičine smrti. U njenoj smrtovnici kao uzrok se navodi “starost”.

 

Buckinghamska palača ni inače ne komentariše objavljene knjige o kraljevskoj pa se tako pa se tako ni sada nije oglasila o tvrdnjama bivšeg premijera.

 

Johnson se u memoarima prisjetio i posljednjeg susreta s kraljicom. “Djelovala je blijedo i više pognuto, a imala je tamne modrice na rukama i zapešćima, vjerovatno od injekcija.”

 

No, dodaje je “njen um bio potpuno neoštećen njezinom bolešću”. Pokojna kraljica nikada nije dijelila privatne medicinske podatke s javnosti. Saradnici u kraljevskom kućanstvu i dalje tvrde da članovi porodice imaju jednako pravo na medicinsku privatnost kao i svi drugi.

 

Kralj Charles III i Catherine, princeza od Walesa, suprotstavili su se trendu i bili otvoreniji po pitanju svog zdravlja. Njih su dvoje podijelili detalje o vlastitim dijagnozama raka i o tome kako napreduje njihov oporavak. No, niti jedno od njih nije otkrilo s kojim se rakom tačno bore.

 

(N1/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook