VIDEO/ Rat je tu!

Uvertira u sveopći haos: Izrael vs Iran - čija vojska je moćnija?

Hronika01.10.24, 19:57h

Uvertira u sveopći haos: Izrael vs Iran - čija vojska je moćnija?
New York Times je zaključio da se iranska vojska smatra jednom od najjačih u regiji u smislu opreme, kohezije, iskustva i kvalitete osoblja, ali daleko zaostaje za snagom i sofisticiranošću oružanih snaga SAD, Izraela i nekih evropskih zemalja

 

 

Izrael je jučer pokrenuo kopnenu invaziju u Libanu. Danas je došlo do nove eskalacije - izraelska vojska kaže da su rakete ispaljene iz Irana na Izrael. Sirene su se oglasile širom Izraela, piše Index.hr.

 

Ova vijest dolazi nakon što je visoki dužnosnik Bijele kuće izjavio da Sjedinjene Države imaju naznake da se Iran sprema uskoro pokrenuti napad balističkim projektilima protiv Izraela. Neimenovani dužnosnik je također upozorio da bi izravan napad Irana na Izrael imao ozbiljne posljedice.

 

Koliko je jaka iranska vojska?

 

Koliko je jaka iranska vojska? Prije svega, treba odijeliti regularnu, tradicionalnu vojsku i Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC). Radi se o gardi koja je dominantna, ali ne i jedina grana iranskih oružanih snaga. IRGC je osnovan nedugo nakon Islamske revolucije 1979. Smatra se ključnom komponentom iranske vojne moći.

 

Što se tiče sveukupne vojne snage Irana, prema stranici Global Firepower, koja svake godine od 2006. objavljuje svoj godišnji izvještaj i rang-listu nacionalnih oružanih snaga od najjačih do najslabijih, Iran zauzima 14. mjesto. Izrael na istoj ljestvici zauzima 17. mjesto. Navodi se da Iran ima 1.18 miliona aktivnih vojnika, od čega je 350 hiljada rezervista, a 220 hiljada pripada raznim paravojnim formacijama.

 

Imaju ukupno 551 avion. Borbena flota sastoji se od 186 aviona. Što se tiče jurišnih aviona, Iran ih ima 21, od čega je spremnih za rat, kako se navodi na stranici, njih 15. Imaju 1996 tenkova (spremnih za borbu 1397) te 101 brod, od čega je sedam fregata i 19 podmornica. Nemaju nosače aviona.

 

 

Iran ima jedan od najvećih arsenala balističkih projektila na Bliskom istoku

 

Zabrinutost među iranskim susjedima izaziva iranski program balističkih projektila. Afshon Ostovar, profesor nacionalne sigurnosti na Mornaričkoj poslijediplomskoj školi i stručnjak za iransku vojsku, za New York Times je rekao da Iran ima jedan od najvećih arsenala balističkih projektila i dronova na Bliskom istoku.

 

To uključuje krstareće rakete i protubrodske rakete, kao i balističke rakete dometa do 2.000 kilometara, odnosno više od 1200 milja. Dakle, mogu pogoditi bilo koju metu na Bliskom istoku, uključujući Izrael.

 

Hipersonični projektil

 

Nije moguće iznijeti tačne brojke, ali Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u SAD-u poručio je prije nekoliko godina da Iran posjeduje hiljade raketa, što podrazumijeva desetak tipova projektila. Podsjetimo i da IRGC nadzire iranski program balističkih projektila. Ova garda koristila je projektile za napad na sunitske muslimanske militante u Siriji i opozicione skupine iranskih Kurda u sjevernom Iraku.

 

Iran je 2023. godine predstavio hipersonični projektil, za koji tvrdi da može pogoditi Izrael za 400 sekundi i izbjeći odbrambeni sistem Iron Dome. Stručnjaci su tada govorili da je održivost tog oružja upitna.

 

Iran nije skrivao ogromne količine bespilotnih letjelica i projektila tokom vojnih parada, a ima ambicije ući u velik izvozni posao s bespilotnim letjelicama. To su letjelice koje već koristi Rusija u Ukrajini. Radi se o dronovima Šahed-136. Ovi dronovi dobili su nadimak “dronovi samoubojice” jer pri sudaru eksplodiraju.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook