u muzeju književnosti

Knjiga 'Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)' Vahida Durakovića promovirana u Sarajevu

Kultura30.09.24, 21:09h

Knjiga 'Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)' Vahida Durakovića promovirana u Sarajevu
Urednica i recenzentica, teatrologinja Dubravka Zrnčić Kulenović kazala je da Durakovićevu knjigu smatra pravim podvigom jer materijala i podataka o ovoj temi na našim prostorima gotovo da nema, a i ono što ima su samo fragmenti

 

 


Knjiga “Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)” Vahida Durakovića promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.


Izdavač je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a muzejska savjetnica Đana Kukić je istaknula da je ova institucija ponosna što je Durakovićeva vrijedna knjiga izdata pod njenim okriljem.


Urednica i recenzentica, teatrologinja Dubravka Zrnčić Kulenović kazala je da Durakovićevu knjigu smatra pravim podvigom jer materijala i podataka o ovoj temi na našim prostorima gotovo da nema, a i ono što ima su samo fragmenti. 


- Vahid je uspio ne samo da ih prikupi, nego i sučeli. Sučeljavanje različitih estetika, kao i stručna teorijska promišljanja, ovu knjigu čine i značajnim udžbenikom (jedinim kod nas!) namijenjenim prvenstveno studentima umjetničkih akademija... Teatrološka opservacija o lutkarskim tekstovima, o praktičnoj i vizualnoj dramaturgiji, ukazuju da je Vahid Duraković vrsni poznavalac suvremenog lutkarstva, analitički studiozan i kritički kompetentan – kazala je Zrnčić Kulenović.

 

vahid-durakovic-dramaturgija-lutkarstva


Autor Vahid Duraković kazao da je tokom godina rada u Kulturno-sportskom centru u Bugojnu u kojem se su se događali lutkarski festivali te tokom putovanja na lutkarske festivale u Zagreb, Suboticu, Banjaluku, Mostar i Beograd, prikupio pozamašanu literaturu kada je u pitanju historija i estetika lutkastva. 


- Posljednji dio knjige  bavi se savremenom estetikom lutkarstva i dramaturgije i tu sam dosta koristio internet. Nabavio sam literaturu koja još nije prevedena na naše jezike. Tu sam se bavio više estetikom evropskog lutkarstva i onim što je sada tamo dominantno, a nije prisutno u našem okruženju. To se prije svega odnosi na predstave u kojima je dominantna animacija – kazao je Duraković.


Drugi recenzent Dragan Komadina, vanredni profesor dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, kazao je da će u ovoj knjizi podjednako uživati ljubitelji lutkarstva, ali i studenti i profesori te da je ona nezaobilazno vrelo u promišljanjima i izučavanju lutkarstva i lutkarske dramaturgije.

 

vahid-durakovic-lutkarstvo-promocija-2


Vahid Duraković je rođen 1971. godine u Bugojnu. Diplomirao je na FPN Univerziteta u Sarajevu, Odsjek socilogije. Zvanje magistar dramaturgije stekao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Dobitnik je nagrada za dramske tekstove, radio-drame, monodramu, kratke priče i filmske scenarije. 


U Kulturno-sporstkom centru Bugojno od 2007. do 2018. obavljao je dužnost direktora te ujedno bio direktor Festivala FEDRA, Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH i Bugojanskog lutkarskog bijenala. 


Objavljene su mu dvije knjige drama, zbirka pripovijetki “Kletva”, knjiga kratkih priča “Četiri parole i dva ljubavna stiha” i teatrološka studija o Bijenalu jugoslovenskog lutkarstva “Laboratorija lutkarstva”.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook