NAKON TEŠKE BOLESTI

Tužna vijest: Umro legendarni NBA košarkaš i član košarkaške Kuće slavnih Dikembe Mutombo

Sport30.09.24, 18:07h

Tužna vijest: Umro legendarni NBA košarkaš i član košarkaške Kuće slavnih Dikembe Mutombo
"Dikembe Mutombo je jednostavno bio veći od života. Na terenu je bio jedan od najboljih blokera i obrambenih igrača u povijesti NBA lige. Izvan parketa je ulagao svoje srce i dušu u pomaganje drugima," objavio je povjerenik NBA lige Adam Silver

 

 

Legendarni NBA košarkaš i član košarkaške Kuće slavnih Dikembe Mutomobo umro je u 59. godini.


Američki mediji prenijeli su tužnu vijest koju je ubrzo potvrdila i liga, a uzrok smrti slavnog igrača i osmerostrukog All Stara je tumor na mozgu.


"Dikembe Mutombo je jednostavno bio veći od života. Na terenu je bio jedan od najboljih blokera i obrambenih igrača u povijesti NBA lige. Izvan parketa je ulagao svoje srce i dušu u pomaganje drugima," objavio je povjerenik NBA lige Adam Silver.


"Nije postojao nitko kvalificiraniji od Dikembea za prvog globalnog ambasadora NBA lige. Bio je humanitarac u svojoj srži. Volio je ono što košarka može učiniti, pozitivno utjecati na zajednice, posebno u njegovoj rodnoj Demokratskoj Republici Kongo i po cijelom afričkom kontinentu. Imao sam privilegiju putovati svijetom s Dikembeom i iz prve ruke vidjeti kako su njegova velikodušnost i suosjećanje uzdizali ljude tijekom godina - sa svojim zaraznim osmijehom i dubokim gromkim glasom," dodao je Silver, prenosi Hina.


Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo je rođen u Kinšasi u DR Kongu kao jedno od desetero djece Samuela i Biambe Marie Mutombo.


Košarkom se počeo baviti u rodnom gradu, a potom je preselio u SAD na sveučilište Georgetown. Na NBA draftu 1991. izabrali su ga Denver Nuggets kao četvrt izbor. Za Nuggetse je igrao pet godina, potom je pet godina igrao za Atlanta Hawkse, dvije za Philadelphiju, po jednu za New Jersey Netse i NY Knickse, a zatim i pet godina za Houston Rocketse.


Ovaj 218 centimetara visok centar, četiri puta je dobio nagradu NBA za obrambenog igrača godine, tri puta je predvodio NBA po broju blokada, dvaput je bio najbolji u ligi po broju skokova, a osam puta je imenovan u All-Star momčad.


Mutombo je bio oženjen suprugom Rose, s kojom je imao troje djece, a uz koju je usvojio četvero djece njezine preminule braće.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook