POSEBAN KOVANI NOVAC

Provjerite džepove i novčanike! Za ovu kovanicu od 2 eura, možete dobiti preko 2.500 eura!

Lifestyle29.09.24, 16:45h

Provjerite džepove i novčanike! Za ovu kovanicu od 2 eura, možete dobiti preko 2.500 eura!
Poseban kovani novac pod nazivom "Kelnska katedrala" u Njemačkoj je izdat u ukupno 30 miliona primjeraka

 

 

Rijetke kovanice od dva eura trenutno su veoma popularne. Posebno su interesantne one koje se izdaju u malom broju, a koje kolekcionari plaćaju pravo bogatstvo. Među njima se izdvaja rijetki novčić iz Kolna, koji sada vrijedi više od 1.000 puta od svoje prvobitne vrijednosti, navode njemački mediji.

Poseban kovani novac pod nazivom "Kelnska katedrala" u Njemačkoj je izdat u ukupno 30 miliona primjeraka.


Međutim, nije poznato koliko tih kovanica je još u opticaju. Kada je pušten u promet 2011. godine, u opticaj je ušao veliki broj kovanica s greškom, čija će vrijednost u narednim godinama drastično porasti.


Rijetka kovanica od dva eura sada vrijedi preko 1.000 puta više


Na novčiću je u zlatu prikazana Kelnska katedrala, slikana sa Roncaliplaca. Ispod se sitnim slovima može pročitati "Sjeverna Rajna-Vestfalija". Zlatni motiv okružen je sa 12 zvjezdica, a na dnu je utisnuta godina "2011".


Ova kovanica od dva eura, sa kelnskom katedralom, bila je šesta u seriji "Savezne zemlje I", koju je izdalo Savezno ministarstvo finansija. Nepravilni reljefi, kod kojih motiv u sredini nije okrugao ili su vidljive ogrebotine, prodaju se na eBayu već za 2.500 eura – 1250 puta više od originalne vrijednosti, prenosi Fenix magazin.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook