FOTO/ Race for the Cure

Srušeni rekordi: U Sarajevu prikupljeno 240 hiljada KM za borbu protiv karcinoma dojke

Hronika29.09.24, 12:14h

- Organizacija i događaj su OK, ali bi trebalo skrenuti pažnju na nedostatak lijekova i ozbiljnu brigu za onkološke pacijente - navela je za DEPO Portal Bahra Bradarić, predsjednica Udruženja Snaga žene, Maglaj

 

 

U Sarajevu je danas održana humanitarna tradicionalna utrka Race for the Cure, koja je krenula ispred Sarajevo City Centra, a ove godine je prikupljena i rekordna svota novca od 240 hiljada KM za pomoć ženama oboljelim od karcinoma dojke.

 

Donirana sredstva se u cjelokupnom iznosu koriste za pružanje besplatnih mamografskih pregleda širom države (Dani zdravlja), aktivnosti Psihosocijalne podrške i za pripremu Paketića prve pomoći za svaku novooperiranu ženu od karcinoma dojke u BiH.

 

- Organizacija i događaj su OK, ali bi trebalo skrenuti pažnju na nedostatak lijekova i ozbiljnu brigu za onkološke pacijente - navela je za DEPO Portal Bahra Bradarić, predsjednica Udruženja Snaga žene, Maglaj.

 

Race for the Cure je najveći svjetski događaj koji podiže svijest o ženskom zdravlju, prvenstveno svijest o karcinomu dojke, koji je jako učestao karcinom u žena, te svijest o važnosti redovnih pregleda i ranog otkrivanja oboljenja. Ova utrka slavi život i pruža podrška ženama koje se bore s ovom teškom bolešću.

 

U Bosni i Hercegovini, ova utrka se organizira od 2008. godine.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook