VIDEO/ Smatra se najboljim na svijetu!

Ubojito i neuništivo jugoslavensko oružje postalo omiljeno među teroristima širom svijeta: Hamas mu je najveći fan

Hronika28.09.24, 20:33h

Ubojito i neuništivo jugoslavensko oružje postalo omiljeno među teroristima širom svijeta: Hamas mu je najveći fan
Nakon ratova na tlu bivše Jugoslavije u 90-im godinama, te pljačke skladišta streljiva u Albaniji 1997., procvalo je crno tržište s različitim vrstama oružja – i to ne samo na Balkanu

 

 

Kada su pripadnici Hamasa izvršili primopredaju dvije Izraelke prije nekoliko mjeseci, bilo je jasno da koriste popularno oružje "sa ovih prostora". Riječ je o jugoslavenskom kalašnjikovu pod oznakom M70. Ova jurišna puška od ostalih se razlikovala po preklopivom kundaku, koso odsječenom vrhu cijevi puške, tri proreza za hlađenje cijevi, drvetu od tikovine svijetle boje te tromblonskom i noćnom nišanu, piše Dnevno.

 

Jurišna puška M70 u Kragujevcu se proizvodila u nekoliko verzija i očito je omiljeno oružje terorista širom svijeta. Tokom prošlog stoljeća svoje verzije kalašnjikova uz Jugoslaviju proizvodile su i Kina, Rumunija, Mađarska te jedno kratko vrijeme i Danska, piše Jutarnji.

 

 

Kragujevački kalašnjikov bio je veliki izvozni proizvod SFRJ, važio je za najbolju verziju izvornog kalašnjikova. Hiljade komada M70 proizvedene su za Irak, Libiju, Bliski istok te afričke zemlje.

 

Jurišna puška M70 u Kragujevcu proizvodila se u nekoliko verzija i omiljeno je oružje terorista širom svijeta. Dvije puške M70 teroristi su koristili u napadu u Parizu 2015. godine.

 

Tada je Milojko Brzaković, direktor fabrike Zastava oružje iz Kragujevca potvrdio da su dvije puške pronađene u Parizu proizvedene u Kragujevcu u vrijeme bivše Jugoslavije za potrebe JNA te su se nalazile na teritoriju Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

 

-

 

Tokom istrage tog terorističkog čina utvrđeno je da su teroristi puške kupili od arapskog državljanina u Njemačkoj. Pušku M70 koristio je i pripadnik Islamske države 2020. godine prilikom terorističkog napada u Beču pri čemu je ubio četvero, a ranio 20 civila.

 

Atentatori iz Pariza su, sudeći po medijskim izvještajima, između ostalog koristili dvije jurišne puške tipa Zastava M70 s područja bivše Jugoslavije. I u napadu na redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo u januaru ove godine, teroristi su koristili oružje čiji tragovi vode na Balkan, piše Deutsche Welle.

 

Prilikom razbijanja jedne kosovske terorističke ćelije u Italiji i na Kosovu prije nekoliko dana, u jednom selu na Kosovu pronađena je veća količina ilegalnog naoružanja.

 

 

Nakon ratova na tlu bivše Jugoslavije u 90-im godinama, te pljačke skladišta streljiva u Albaniji 1997., procvalo je crno tržište s različitim vrstama oružja – i to ne samo na Balkanu.

 

Već odavno je arsenal oružja nekoć vrlo dobro naoružanih komunističkih država stigao u zemlje ostatka Evrope. Cijene variraju: na Balkanu se za kalašnjikov plaća između 300 i 500 eura, a u nekim drugim zemljama Evrope se za isto oružje po komadu plaća i do 2.000 eura.

 

 

(Dnevno.hr/DEPO PORTAL/au/Foto: Facebook)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook