FOTO/ Plato pred Vijećnicom

Vremešni, ali elegantni i vrijedni: U Sarajevu otvorena izložba oldtimera povodom Međunarodnog dana turizma

Kultura28.09.24, 15:48h

Među izloženim automobilima ističu se Mercedes iz 1947., Opel Olimpija iz 1952., te autobus FIAT iz 1963. godine, koji je sačuvao Centrotrans. Ukupno je izloženo 15 automobila kao i nešto manji broj motora

 

 

U povodu Međunarodnog dana turizma danas se  na platou ispred Gradske vijećnice u Sarajevu održava izložba oldtimer automobila i motora u organizaciji Oldtimer kluba Sarajevo.  

 

Po riječima organizatora Nedima Husića manifestacija se održava prvi put i okupila je učesnike iz cijele Bosne i Hercegovine – Banje Luke, Mostara, Sarajeva i drugih gradova. 

 

- Pozvali smo oldtimeriste da učestvuju na događaju sa svojim autima i motorima, a imamo izložen i jedan stari  autobus. Također imamo izložena nešto 'mlađa' vozila iz sedamdesetih godina. Želimo da sugarađanima i gostima pokažemo šta Sarajevo ima. Učesnici će obići Gradsku vijećnicu i Baščaršiju te Trebević uz vožnju žičarom. Nismo pozvali veći broj, ali dovoljno za početak sa sredstvima kojima imamo, ali smatram da će to biti lijep događaj. Govorimo kako živimo od turizma, da je to naša jedna od najuspješnijih privrednih  grana, a u tu granu treba i uložiti. Ovom manifestacijom nastojimo da promovišemo turizam u našem gradu - kazao je Husić.

 

Najinteresantniji eksponat na izložbi je replika automobila u kojem je izvršen atentat na Ferdinanda i njegovu suprugu.

 

Među izloženim automobilima ističu se Mercedes iz 1947., Opel Olimpija iz 1952., te autobus FIAT iz 1963. godine, koji je sačuvao Centrotrans. Ukupno je izloženo 15 automobila kao i nešto manji broj motora. 

 

Pokrovitelji manifestacije su Federalno ministarstvo turizma i okoliša i Općina Stari Grad.

 

(FENA/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook