A STALNO IH KORISTIMO

Oni su leglo najgorih bakterija, a skoro niko ih nikad ne pere: Šest najprljavijih stvari u vašem domu...

Auto & Dom28.09.24, 11:46h

Oni su leglo najgorih bakterija, a skoro niko ih nikad ne pere: Šest najprljavijih stvari u vašem domu...
Jeste li znali da postoje predmeti i dijelovi kuće koji su leglo bakterija, a skoro nitko ih nikada ne čisti tj. zaboravlja očistiti. Evo popisa...

 

 

Koliko često čistite detaljno svoj stan ili kuću? Jednom tjedno, jednom u mjesec dana ili čak i rjeđe? Sigurni smo da vam čišćenje doma nije antistresna aktivnost kojoj se jako veselite i sada nećemo raspravljati o tome kako si olakšati i pomoći da vas to ipak veseli. 


Danas želimo o nečem drugom. Jeste li znali da postoje predmeti i dijelovi kuće koji su leglo bakterija, a skoro nitko ih nikada ne čisti tj. zaboravlja očistiti. Evo popisa...


1. Daljinski upravljač

 

Studija iz 2020. otkrila je tragove bakterija, kvasca i plijesni na nekim daljinskim upravljačima, a stručnjaci kažu da bi mogli biti 20 puta prljaviji od WC školjke. To je uglavnom zato što vaš daljinski upravljač obično koristi više ljudi, od kojih neki nisu oprali ruke. Možete ga koristiti i dok jedete čips i onda prenijeti bakterije u usta.

 

Nemojte brisati daljinske upravljače jednokratnim maramicama - skupe su i štetne za okoliš. Umjesto toga, izvadite baterije i upotrijebite krpu navlaženu u malo sapunaste vode i iscijeđenu.

 

Kontroleri za igre, prekidači za svjetlo i ručke na vratima imaju isti problem pa i njih čistite redovito.


2. Plišane igračke


Omiljeni medo vašeg djeteta najvjerojatnije vrvi bakterijama. Nije ni čudo - žvaču ga i na njemu čak može biti sline i hrane. Nisu sve ove bakterije loše za vas – dapače, većina njih pomaže u zaštiti nas i našeg imunološkog sustava. Ali postoji i taj jedan posto, poput e.coli, koji je opasan i može dovesti do teških bolesti.

 

Studija iz 2015. pokazala je da jedna od četiri igračke ima tragove izmeta na sebi. Zato je redovito čišćenje ključno – ne samo kada stvari izgledaju prljavo. Operite ih u perilici na 30 stupnjeva i provjerite jesu li potpuno suhe iznutra i izvana prije ponovne upotrebe. Podrazumijeva se da biste to trebali činiti češće ako su vam djeca bolesna.


3. Držač četkice za zube

 

Jedna studija iz 2018. tvrdi da je koliformna, crijevna bakterija, pronađena u više od četvrtine držača četkica za zube. Ili stavite malo razrijeđenog izbjeljivača na dno kad čistite kupaonicu i malo ga namočite ili ga stavite u perilicu jednom tjedno.


4. Četke i kistovi za šminku i kosu

 

Ne samo da nakupljaju mrtve stanice kože, staru šminku, prašinu, studija Sveučilišta Aston iz 2019. pokazala je da je devet od deset kontaminirano bakterijama koje mogu uzrokovati bolesti kao što su infekcije kože, pa čak i trovanje krvi. Napunite sudoper ili zdjelu toplom vodom i koristite blagi dječji šampon za čišćenje četkica palcem i mokrom spužvicom. Ostavite da se osuši na zraku. Kasnije će puno ljepše mirisati.

 

Što se tiče četki za kosu, i njih redovito čistite.


5. Prijenosno računalo i miš


Godine 2020. dr. Amanda Jones, izvanredna profesorica mikrobiologije na Sveučilištu Northumbria, napisala je u izvješću da su klice pronađene na laptopu uključivale stafilokoke, streptokoke i neke bakterije koje se prenose zrakom poput mikrokoka. To može dovesti do infekcija kože i upale grla.

 

Ako ste jedini korisnik, obrišite ga jednom tjedno vlažnom krpom koristeći meku krpu navlaženu mješavinom vode i deterdženta za pranje posuđa. Za uređaje koje češće koristi više ljudi, učinite to svaki put prije upotrebe, prenosi Krstarica.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook