U SKLOPU MALOG MESS-A

'Svi smo mi isti kroz ples': Radionioca za djecu sa poteškoćama u razvoju

Kultura27.09.24, 13:18h

'Svi smo mi isti kroz ples': Radionioca za djecu sa poteškoćama u razvoju
Rad sa djecom odvija se sa edukovanim pedagogom iz Beograda Ognjenom Vučinićem, koji je kroz svoj način rada omogućio djeci da savladaju razne tehnike na njima pristupačan način

 

 


Radionioca za djecu sa poteškoćama u razvoju /autizam/ pod naslovom „Svi smo mi isti kroz ples" održaće se 07. oktobra ove godine u 18:00 sati, u Pozorištu mladih u Sarajevu.


- Veoma je važno naglasiti da smo došli na ideju da napravimo inkluzivnu radionicu kroz ples sa članovima Udruženja "Mali heroji", a njihovi članovi su oboljeli od autizma, njih 11, a jedno dijete je slijepo. Udruženje "Živimo balet" zajedno sa Udruženjem "Mali heroji" u ovaj projekat kroz protokol o saradnji, nastojaće da prvi put kroz ples i umjetnost inkluzivno uključi u društveni život ovu populaciju - navode iz Udruženja "Živimo balet".


Veoma su zainteresovani i roditelji, bez čijeg odobrenja ne bi mogla ni djeca da učestvuju.


Rad sa djecom odvija se sa edukovanim pedagogom iz Beograda Ognjenom Vučinićem, koji je kroz svoj način rada omogućio djeci da savladaju razne tehnike na njima pristupačan način.


Izučavajući šta je autizam, koji su to znakovi koji oni pokazuju, veoma je važno znati pristupiti toj djeci, i pokazati im prije svega kroz igru, da ipak ništa nije teško.


Terapija plesom i pokretom daje slobodu pojedincu da prenosi ono što trenutno misli ili osjeća. Pojedinac ne mora imati prijašnje plesne vještine niti poznavati tehnike, jer je glavni naglasak stavljen na terapijski proces. Također, smanjuje se osjećaj obaveze prema terapiji tako da pojedinac ima slobodu izabrati koja glazba će svirati, koju će tehniku plesa koristiti te kakva će biti dinamika terapije.

 
Brojni znanstveni studiji pokazali su da terapija plesom i pokretom unapređuje tjelesnu pokretljivost i koordinaciju pokreta te emocionalno poboljšava samosvijest, samopouzdanje i socijalizaciju djece. Plesna terapija, za razliku od umjetničkog plesa, istražuje prirodu pokreta te ne podrazumijeva estetske norme.


Cilj same terapije je unaprjeđenje predodžbe o sebi, razvoj vještina neverbalne komunikacije te kvalitete emocionalnih doživljaja. Upravo to je zadaća plesnih terapeuta koji će prilagoditi program za svako dijete ovisno o njegovim mogućnostima te omogućiti mu da otkrije svoj potencijal.


Producent i organizator projekta je Nataša Hajdarević, ispred Udruženja „Živimo balet“.


- Zaista nam je ovo izazov, što će svako dijete, bez obzira na mogućnosti odnosno poteškoće u razvoju, osjetiti čari plesne umjetnosti. Projekat je podržalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo - navode iz Udruženja "Živimo balet".             

 

(DEPO PORTAL/ad)

                                       


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook