traži se počinilac

Aerodrom, dvije srednje škole, tri tržna centra, Predsjedništvo BiH: 7 dojava o bombama u 3 dana! Evo šta kaže FUP

Hronika27.09.24, 12:31h

Aerodrom, dvije srednje škole, tri tržna centra, Predsjedništvo BiH: 7 dojava o bombama u 3 dana! Evo šta kaže FUP
S obzirom na to da imaju osposobljen stručni kadar za ovu vrstu terorizma te odličnu saradnju sa unutrašnjim i vanjskim agencijama, počionioci budu, u većini slučajeva, otkriveni

 

 


Federalna uprava policije (FUP), po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, postupa u slučaju dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u dvije škole u Sarajevu dok istražne radnje u vezi dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u tržnim centrima provodi druga policijska agencija, rečeno je danas Feni iz FUP-a.


Proteklih dana građane Sarajeva je uznemirio niz lažnih dojava o bombama na mjestima javnih okupljanja. Aerodrom, dvije srednje škole, tri tržna centra, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine - ukupno sedam dojava o eksplozivnim napravama u tri dana.


Iz FUP-a podsjećaju da su zajedno s MUP-om Kantona Sarajevo izvršili KDZ preglede u tržnim centrima u Sarajevu gdje su bile dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.


"S obzirom na to da Sektor za borbu protiv terorizma i kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije još uvijek poduzima istražne mjere i radnje s ciljem otkrivanja počinitelja krivičnog djela u ovom momentu nismo u mogućnosti iznositi detaljnije informacije", rečeno je iz FUP-a.


U posljednjih nekoliko dana stigle su dojave o postavljenim bombama na Međunarodni aerodrom Sarajevo, u avionu koji je letio na relaciji Memingen - Sarajevo, u sarajevske tržne centre Importanne, SCC i Ariju, u Muzičku školu u Sarajevu kao i u Predsjedništvo BiH.


Naravno, sve dojave bile su lažne.


Srđan Mičić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv terorizma FUP-a, prethodno je za Raport napomenuo da su (lažne) dojave o bombama nekome smiješne, igra, ali da se digne veliki aparat, angažira se veliki broj ljudi, uviđaj, kontradiverzioni pregled…


"Potroši se veliki kapacitet u ljudstvu i materijalno-tehničkim sredstvima, to se mora uraditi, ne može se prepustiti slučaju, procedura se mora provesti", objasnio je Mičić.


S druge strane, s obzirom na to da imaju osposobljen stručni kadar za ovu vrstu terorizma te odličnu saradnju sa unutrašnjim i vanjskim agencijama, počionioci budu, u većini slučajeva, otkriveni.

 

(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook