Afere sa vantjelesnom oplodnjom

Sebija Izetbegović nova direktorica kontroverzne poliklinike New Life, plata preko 20.000 KM!?

Hronika26.09.24, 10:52h

Sebija Izetbegović nova direktorica kontroverzne poliklinike New Life, plata preko 20.000 KM!?
Ljetos je poliklinika u kojoj je centar za vantjelesnu oplodnju zatvorila vrata. Stigao je novi vlasnik. S njim i bivša direktorica KCUS-a, smijenjena Izetbegović

 

 

Izvor: Interview.ba
Piše: Senka KURT

 

Sebija Izetbegović, smijenjena direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uskoro će biti promovirana za direktoricu Poliklinike New life u Sarajevu, saznaje Interview.ba.

 

Također, za nekoliko dana ova klinika počet će (ponovo) rad pod novim imenom, s novim vlasnikom, novim osobljem, te i novom direktoricom.

 

– Izetbegović je već pred potpisivanjem ugovora. S njom su obavljeni svi pripremni razgovori. Ona će biti na čelu nove poliklinike, centra za vantjelesnu oplodnju – ističe naš izvor.

 

Preko noći zatvoreni

 

Podsjećamo, New life je bio jedan od centara za vantjelesnu oplodnju, koji je imao ugovorni odnos s Federalnim zavodom za osiguranje, a koji je kako je objavio Fokus, preko noći zatvorio vrata pacijentima koji su u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO).

 

Ovu informaciju Fokusu je potvrdilo prošle sedmice nekoliko pacijenata, kao i donedavni vodeći ljekar dr. Ali Seven iz Turske koji je već napustio ovaj centar za vantjelesnu oplodnju. Za pacijente koji su svoj biološki materijal odnosno embrione pohranili u ovoj poliklinici, gdje se čuvaju zamrznuti nastali su višestruki problemi.

 

– Mi se sada borimo da ovaj biološki materijal prebacimo u drugi centar za vantjelesnu oplodnju. Pošto nam je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja ranije odobrio sufinansiranje, osim poliklinike New life u Sarajevu, ugovor s Federalnim zavodom ima još jedino centar dr. Mehmedbašića. Ali niko nam ne daje informaciju o daljim procedurama – prenosi Fokus izjavu jedne od pacijentica.

 

Novi vlasnici

 

Vrata poliklinike zatvorena su, bez prethodne najave, nakon kolektivnog odmora u avgustu.

 

– Niko nas o zatvaranju centra nije obavijestio ranije. Jedino smo nezvanične informacije nekako uspjeli saznati od pojedinih sestara. Kazali su da je u toku promjena vlasničke strukture, a navodno je centar prodat nekim investitorima u Chicagu (SAD) – izvijestio je Fokus.

 

Prema saznanjima Interview.ba novi vlasnik New Life poliklinike jeste američki univerzitet iz Chichaga, koji je putem svog predstavnika tražio osoblje za polikliniku.

 

– Mnogi se pitaju zašto su izabrali Sebiju Izetbegović, poznatu kao nečasnu profesoricu, koja je zbog zloupotreba, manipulacija i falsifikata ostala i bez magisterija i bez doktorata i bez mjesta predavačice na Medicini u Sarajevu. To je stvarno mnogima nejasno. Ali, treba znati da im je trebao neko ko ima taj čuveni certifikat o zdravstvenom menadžmentu. Takvih doktora nema mnogo na tržištu – dodaje naš izvor.

 

Kako saznajemo, Izetbegović će predvoditi tim vrsnih doktora iz regiona, te i onih iz inostranstva i raditi za vrlo visoku plaću za ovdašnje uvjete.

 

– Vjerovatno je riječ o nešto više od 20.000 KM – dodaje naš izvor.

 

Zakon i obraz

 

Naš izvor međutim ne zna šta će biti s pacijentima koji su sve svoje nade upravo fokusirali u ovu Polikliniku. Nezvanično, pojedini su pripremili krivične prijave protiv po svemu sudeći, sad već bivših odgovornih osoba zbog situacije u koju su dovedeni.

 

Jedan od uglednih sarajevskih ginekologa za Interview.ba je kazao da nije iznenađen niti što je poliklinika naprasno zatvorena ni što pacijenti nisu dobili odgovore.

 

– Ja sam, pravo da Vam kažem, i iznenađen što niko nije provjeravao kako se i ko radi najsofisticiranije zahvate. Žao mi je zbog pacijenata. Zavod mora bolje kontrolirati svoje poteze – kazao je on.

 

Kako je i sam nekada bio bivši kolega Sebije Izetbegović na KCUS-u pitamo ga šta misli o potezu novih vlasnika da baš nju imenuju za direktoricu.

 

– Moram priznati jesam iznenađen. Izetbegović jeste u penziji, ali prema Zakonu može nastaviti dalje raditi. No, jedno je zakon, ali gdje joj je obraz? – kaže ovaj doktor.

 

(Interview.ba/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook