izdavač se pravda, a prosvjeta srozana?

Roditelji đaka u šoku: U udžbeniku iz istorije umjesto Hitlera stoji slika Čarlija Čaplina

Hronika25.09.24, 15:34h

Roditelji đaka u šoku: U udžbeniku iz istorije umjesto Hitlera stoji slika Čarlija Čaplina
Pa čekajte, nisu djeca glupa. Možda neke od njih ne zanima istorija, ali nema šanse da ne znaju ko je bio Hitler. Mogu jedino da zaključim da ih na ovaj način prave ludim“, kaže ogorčeni roditelj

 

 

Učenicima osmog razreda je, poslije mjesec dana od početka nove školske godine, stigla na red lekcija o Evropi, svijetu i narodu u Jugoslaviji između dva svjetska rata, a pojedini roditelji koji su preslišavali djecu ovu nastavnu jedinicu, ostali su u šoku kada su u udžbeniku iz istorije ugledali lik čuvenog Čarlija Čaplina umjesto Adolfa Hitlera, koji se spominje u lekciji.


Posljednjih godina roditelji u Srbiji često se iznenade kada u školskim udžbenicima svoje dece pronađu određene nelogičnosti ili propuste izdavačke kuće, a najnoviji događaj je, blago rečeno, šokirao pojedine mame i tate, ali i njihove tinejdžere (naravno, one koji su primijetili šta je pogrešno u knjizi), piše Nova.rs.


Naime, u udžbeniku iz istorije za 8. razred izdavačke kuće „Bigz školstvo d.o.o“ na stranama 28-29, nalazi se lekcija pod nazivom „Evropa, svijet i srpski narod u jugoslovenskoj državi u periodu između dva svjetska rata“.


Zapravo, u udžbeniku je ilustrovana scena iz filma „Veliki diktator“, u kom je Čaplin tumačio lik Adolfa Hitlera.


Roditelji koji su uočili da je lik njemačkog diktatora zamijenjen slikom Čarlija Čaplina, ostali su šokirani i zbunjeni zbog čega je to tako.


„Ovo je skandalozno! Prosvjeta je već dovoljno srozana. Zaista mi je nestvarno da je izdavačka kuća, odnosno Ministarstvo prosvjete koje je i odobrilo ovaj udžbenik, prihvatilo da umjesto Hitlera bude lik Čarlija Čaplina. Pa čekajte, nisu djeca glupa. Možda neke od njih ne zanima istorija, ali nema šanse da ne znaju ko je bio Hitler. Mogu jedino da zaključim da ih na ovaj način prave ludim“, kaže za Nova.rs ogorčeni roditelj.

 

Autori udžbenika su, kako se navodi na korici pomenute knjige, Uroš Milivojević, Zoran Pavlović i Vesna Lučić, a izdavačka kuća je „Bigz“.

 

istorija-caplin

 


Šta kaže izdavač?


Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je ovog izdavača kako bi objasnio zbog čega je došlo do zamjene navedenih likova, kao i da li je to namjerno urađeno ili im je „promaklo“.


Iz „Bigza“ su istakli da postavljeno pitanje nije za njih, nego za Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.


„Mi nemamo u opsegu rada ništa vezano za udžbenike“, naveli su oni.


Potom su u drugom mejlu opširnije istakli zbog čega je u udžbeniku ubačena scena iz filma.


„Fotografija koju karakterišete kao ‘spornu’ postavljena je svesno i namjenski na uvodnu dvostranicu u poglavlje udžbenika u kome se obrađuje period istorije između dva svjetska rata. U pitanju je sekvenca iz kultnog filma ‘Veliki diktator’ iz 1940. godine. Smisao fotografije je da ilustruje tendencije u umjetnosti u međuratnom periodu, budući da tema udžbenika nije samo politička istorija, već i kultura epohe o kojoj se govori“, ističu iz „Bigza“.


Odaju da je simboliku fotografije razumjela i stručna komisija Ministarstva prosvjete koja je 2021. godine odobrila udžbenik za upotrebu u nastavi, kao i nastavnici istorije koji, zajedno sa svojim učenicima, udžbenik koriste već treću školsku godinu.


„Niko od njih nije imao primjedbu. Sve Vam može biti jasnije ako pročitate tekst lekcije u udžbeniku na strani 70, gdje se nalazi i navedena fotografija. Ideja autora udžbenika prilikom isticanja ovog značajnog filma i njegovog autora, bila je da se učenicima ukaže na to kako su umjetnici i u najtežim vremenima, što je u ovom slučaju bio uspon zla Hitlerovog nacizma, bili sposobni da kritički posmatraju stvarnost oko sebe, stvarajući vanvremenska umjetnička djela“, ističu.


Nalašavaju i da ne postoji zabuna ili omaška u vezi sa navedenom fotografijom.


„Ona je tu s razlogom jer je Čaplinov film jedno od najznačajnih djela angažovane filmske umjetnosti dvadesetog vijeka“, kažu iz „Bigza“.


Upućena su i pitanja Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ali se za njihov odgovor ostalo uskraćeno.


Ko odobrava udžbenike


Nacionalni prosvjetni savjet na prijedlog Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja donosi plan udžbenika osnovnog obrazovanja i vaspitanja.


Zahtjev za odobravanje udžbenika izdavač podnosi Ministarstvu u roku koji je utvrđen Javnim pozivom.


Ministarstvo, potom, dostavlja Zavodu četiri primjerka rukopisa udžbenika i elaborata u štampanoj i elektronskoj formi u roku od 10 radnih dana od dana isteka roka za dostavljanje rukopisa udžbenika utvrđenog Javnim pozivom.

 

(DEPO PORTAL/jk/Foto priv.arhiva i SS YT)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook