Izetbegović povodom godišnjice

10 godina od smrti: 'Tihića ćemo pamtiti kao odmjerenog čovjeka, ali i kao sposobnog i hrabrog političara'

Front25.09.24, 14:57h

10 godina od smrti: 'Tihića ćemo pamtiti kao odmjerenog čovjeka, ali i kao sposobnog i hrabrog političara'
Nakon preživljene golgote u srpskim koncentracionim logorima, Tihić je dostojanstveno i smireno vodio politiku u interesu Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, dajući značajan doprinos procesima reintegracije, pomirenja i obnove povjerenja među narodima i građanima - naveo je Izetbegović

 

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović objavio je, povodom desete godišnjice smrti bivšeg predsjednika SDA i nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, kako će Tihića pamtiti kao tihog i odmjerenog čovjeka, ali i kao upornog, sposobnog i hrabrog političara.


Kako je naveo Izetbegović, nakon preživljene golgote u srpskim koncentracionim logorima, Tihić je dostojanstveno i smireno vodio politiku u interesu Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, dajući značajan doprinos procesima reintegracije, pomirenja i obnove povjerenja među narodima i građanima.


- Posebno ćemo ga pamtiti kao neumornog borca za izgradnju institucija države Bosne i Hercegovine, u čemu je uz podršku međunarodne zajednice, ostvario značajne rezultate. Tokom njegovog mandata u Predsjednišvu Bosne i Hercegovine naša država je definitivno usmjerena ka euro-atlanskim integracijama - istakao je Izetbegović.


Podsjeća da je Tihić više od decenije rukovodio najvećom političkom organizacijom u Bosni i Hercegovini i nosio se sa kompliciranim procesima u zamršenoj bh. političkoj stvarnosti određenoj Dejtonskim sporazumom.


- Radio je to uspješno, promovirajući politiku 'korak po korak', koja je uz teške kompromise Bosni i Hercegovini polako ali sigurno donosila napredak. Sulejmana ćemo pamtiti kao uspješnog političara, ali i dobrog čovjeka, uzornog oca i supruga - poručio je Izetbegović.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook