VIDEO/ Izbačene scene, promijenjena špica

Sve misterije najpopularnije jugoslovenske serije svih vremena: Zašto je 'Bolji život' premontiran?

Showbizz25.09.24, 12:02h

Sve misterije najpopularnije jugoslovenske serije svih vremena: Zašto je 'Bolji život' premontiran?
'Bolji život' danas uživa status kultne serije, a fanovi raspravljaju o njoj i nakon preko 30 godina od emitovanja posljednje epizode

 

 

Prvi dio serije, emitovan 1987/88. godine, povezan je s misterijom koja nikada nije razjašnjena - premontiranjem ciklusa. Naime, u originalu je emitovano više scena, zbog čega se vjeruje da je bilo čak 52 epizode, piše Alo.

 

 

Serija je postala kultna iz više razloga, a fanovi raspravljaju o njoj i nakon preko 30 godina od emitovanja posljednje epizode. "Bolji život" se izdvaja kao najduža jugoslavenska serija sa ukupno 82 epizode (plus film i novogodišnji specijal). Prvi ciklus imao je 47 epizoda, a drugi je započeo filmom nakon kojeg je uslijedilo još 35 epizoda.

 

 

Misterija premontiranja prvog dijela serije obuhvata činjenicu da su originalne epizode sadržavale više scena. U prvoj reprizi "Boljeg života", sredinom devedesetih, prikazana je skraćena verzija. Serija je od samog početka bila veoma popularna, a mnoge scene su jednostavno nestale. Potvrda ovog fenomena stigla je tek početkom 21. stoljeća, kada je na internetu objavljen isječak iz 22. epizode, koji je prikazivao izbrisanu scenu posjete tajnice Dare Brankoviću i njegovoj djeci.

 

Gledaoci, koji se sećaju prvog emitovanja, tvrde da je bilo još više takvih scena. Prema tim sjećanjima, obrisane su scene u kojima Macola pozajmljuje novac Kosti na groblju, kada Aleksandar Popadić daje otkaz u firmi, kao i scena u kojoj Branković s djecom ide prositi Daru.

 

 

Također, premontiranje je dovelo do potpunog izbacivanja nekih likova iz serije, poput Luce, Brankovićeve žene, koju igra Melita Bihali.

 

Na početku je uvodna špica serije bila drugačija, ali original nikada nije pronađen, pa je nejasno koliko je tačno promijenjena. Na internetu postoje sjećanja gledalaca koji tvrde da je muzika na uvodnoj špici bila na klaviru, a ne na saksofonu, kao i da je samo zajednička slika porodice Popadić na odjavnoj špici bila u boji, dok su ostale bile crno-bijele, prikazujući Gigu i Emiliju iz mladosti, a te fotografije su bile vidljive u njihovoj spavaćoj sobi.

 

 

(Alo.rs/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook