IDF JAVLJA

Izrael potvrdio ciljane zračne napade na Bejrut

Hronika24.09.24, 15:41h

Izrael potvrdio ciljane zračne napade na Bejrut
Izraelska vojska je objavila kratko sapćenje na društvenoj mreži X kako je izvela ciljane napade na Bejrut, glavni grad Libanona

 

Izraelski zračni napad gađao je zapovjednika Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta u utorak, rekla su dva sigurnosna izvora u Libanonu, dok je Izrael drugi dan zaredom napadao područje libanonske prijestolnice pod kontrolom Hezbollaha, piše Reuters, a prenosi Dnevnik.

 

Izvori su odbili identificirati ko je bio meta napada i rekli su da je njegova sudbina nepoznata. Izraelska vojska rekla je da je izvela ciljani napad u Bejrutu, ali nije dala detalje.

 

Timovi za hitne slučajeve odmah su raspoređeni iz škole iz koje izvještava BBC, jer je Izrael izveo zračni napad na Ghobairi, četvrt u Dahiehu, južnom predgrađu libanonske prijestolnice Bejruta.

 

To se dogodilo dok je bilo planirano da se u tom području održi sprovod za osam ljudi, uključujući pet žena, svi članovi jedne porodice koji su ubijeni u izraelskom zračnom napadu prošle sedmice na Dahieh.

 

BBC doznaje da je DNK testom potrebno identificirati prijatelja ove porodice.

 

Sjedinjene Države šalju mali broj dodatnih trupa na Bliski istok s obzirom na eskalaciju napetosti između Izraela i libanonskog Hezbolaha, saopćio je Pentagon u ponedjeljak, odbijajući precizirati tačan broj ili misiju raspoređenih snaga.

 

- Iz velikog opreza, šaljemo mali broj dodatnog američkog vojnog osoblja naprijed kako bismo pojačali naše snage koje su već u regiji - rekao je novinarima general major zračnih snaga Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona, a izvještaja Reuters.

 

U svom pozivu u nedjelju izraelskom kolegi Gallantu, američki ministar odbrane Lloyd Austin sugerisao je da se vanjski akteri ne bi trebali miješati u sukob.

 

-Ministar je jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države ostaju u stavu da štite američke snage i osoblje te da su odlučne odvratiti sve regionalne aktere od iskorištavanja situacije ili širenja sukoba - stoji u saopćenju Pentagona.

 

Te američke snage uključuju udarnu skupinu nosača aviona Abraham Lincoln, borbene avione i protuzračnu obranu.

 

 

Hezbolah upozorava na opasne letke

 

Hezbolahov ured za medije rekao je da Izrael baca letke s "vrlo opasnim" barkodom otisnutim na libanonskoj istočnoj dolini Bekaa, upozoravajući da bi skeniranje koda telefonom "povuklo sve informacije" s bilo kojeg uređaja.

 

Iz izraelske vojske nije bilo komentara.

 

Iz ureda za medije Hezbollaha nisu rekli je li još nešto napisano na letcima, doznaje Reuters.

 

Aktivirala se izraelska Željezna kupola

 

Američki predsjednik Joe Biden uskoro će se obratiti Generalnoj skupštini UN-a. Njegovi suradnici navode da on radi danonoćno na smirivanju najnovijih napetosti na Bliskom istoku koje uključuju američkog ključnog saveznika, Izrael.

 

No, prema New York Timesu, njegovi zaposlenici priznaju da mu ponestaje vremena da promijeni stvari tokom preostalih mjeseci na dužnosti.

 

Izvještaj Timesa došao je uoči današnjeg obraćanja Bidena Generalnoj skupštini u New Yorku, koje će biti njegovo posljednje u mandatu.

 

Ranije je dopisnik BBC-a Tom Bateman napisao da SAD planiraju iskoristiti okupljanje svjetskih čelnika kako bi pokušali pronaći "odstupnicu" koja bi spriječila daljnju eskalaciju na Bliskom istoku.

 

Visoki dužnosnik rekao je da SAD ima "konkretne ideje" za zaustavljanje krize, navodi BBC.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook