OMER ČEVRA/ VRATA BUDUĆNOSTI

Christian Schmidt razbija stare okove i otvara put ka progresu... Zato je trn u oku agendi partnera SNSD-SDfA!


24.09.24, 14:09h

 

 


Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, postao je centralna figura koja svojim djelovanjem ruši ustaljene mehanizme politike krize i stagnacije. On je pokazao hrabrost suočivši se s političkim elitama koje su decenijama koristile metode blokada, kriza i orkestriranih sukoba kako bi zadržale moć, dok je država ostajala u mjestu i stagnirala.  


Najvidljiviji primjeri ovih pokušaja destabilizacije dolaze iz redova SDA, DF-a, te SNSD-a, čiji kadrovi poput sudije Branka Perića, Milorada Dodika, Zlatana Begića i Slavena Kovačevića i njihovih nalogodavaca Bakira Izetbegovića i Željka Komšića orkestriraju napade s ciljem da diskredituju Schmidtov rad.


Ovi napadi nisu slučajnost. Političke strukture koje stoje iza ovih figura već dugo vremena koriste taktiku umjetno izazvanih svađa i medijskih spektakala, s jednim jedinim ciljem – da Bosna i Hercegovina ostane zaglavljena u krugovima političke blokade, dok oni mirno sjede u udobnim foteljama i privatiziranoj državi. 


SDFA i SNSD usko su povezani u tim taktikama. Njihovo zajedničko i sinhronizovano djelovanje protiv Visokog predstavnika u BiH nije samo pitanje ideologije, nego i odbrana mreže korupcije i kriminala koja ih drži na površini. Svaki pokušaj da se razotkrije korupcija, da se uvedu reforme koje će dovesti do napretka, dočekan je burom lažnih optužbi, među kojima je i apsurdna tvrdnja da Schmidt stoji na strani Hrvatske, jer Schmidt može samo stajati na strani međunarodnog prava i koristi ovlasti koje mu je dodiolio Dejtonski mirovni sporazum. 


To što mi nismo bili u stanju trideset godina da postanemo normalna demokratska država jer su se upravo ove stranke bavile kriminalnom i pljačkom države, privatizacijom obavjepštajne služve i pravosuđa, drugi je par cipela. 


Hrvatska je članica EU i NATO-a, saveznica Zapada i ključni faktor u integraciji Bosne i Hercegovine u euroatlantske strukture i to su objektivne činjenice. Optuživati Schmidtovu bliskost s Hrvatskom, kao da je to negativno, potpuno zanemaruje činjenicu da je upravo ta bliskost otvorila vrata ka EU i reformama koje nas vode ka modernom, stabilnom društvu. Hrvatska je, zapravo, naš najbliži saveznik na tom putu. Nasuprot tome, SDFa i SNSD su jasno stali na stranu rusko-turske filozofije, forsirajući politiku udaljavanja od Zapada, čime su samo doprinijeli produbljivanju kriza koja može imati neslagledive posljedice.


Najnoviji napadi, naročito suludi pokušaj proglašenja Schmidta “personom non grata” u Bosni i Hercegovini, jasno su na liniji Dodikove politike. Ova kampanja protiv Schmidta je pokušaj očajničkog zadržavanja pozicija moći, jer i oni znaju da je njihovoj politici došao kraj. Schmidtov fokus je na borbu protiv korupcije, uvođenje reda u institucije i stvaranje uslova za napredak Bosne i Hercegovine, a to nije u interesu političkih partija koje su godinama profitirale od dogovorenog haosa.


Zato je Christian Schmidt pozitivan akter u našoj zemlji. On je neko ko razbija okove starog sistema, koji je funkcionisao na temelju međusobnih dogovora o stalnim krizama, dok se iza kulisa vršila politička trgovina na najvišem nivou. Schmidt predstavlja snagu promjene i podržava stabilizaciju i napredak, zajedno s međunarodnom zajednicom koja je konačno preuela aktivniju ulogu da nas iščupa iz ruskih ralja.


Dok SDFA, njihovi sateliti, kao i SNSD, i dalje pokušavaju zadržati Bosnu i Hercegovinu u prošlosti, Schmidt otvara vrata budućnosti – one u kojoj ćemo biti integrisani u EU, oslobođeni tereta korupcije i spremni za istinski napredak.

 

 

(Narod.ba/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook