VIDEO/ MUČNE SCENE U ISTOČNOM SARAJEVU

Uznemirujuće: Pucao psu tri puta u glavu, vukao ga traktorom, htio živog ukopati... Uginuo je u mukama!

Hronika23.09.24, 21:19h

Uznemirujuće: Pucao psu tri puta u glavu, vukao ga traktorom, htio živog ukopati... Uginuo je u mukama!
Pronašli smo psa, koji je još uvijek davao znakove života, te mu je pružena veterinarska pomoć. Na RTG snimcima vidna su zrna od sačme u predjelu glave. Nažalost, uprkos svom zalaganju, borbi i trudu svih učesnika, pas je u večernjim satima uginuo u bolovima i patnji - navodi se u pismu Udruženja

 

 

Iz Udruženja ”Prijatelji životinja”, registrovanog ispred Ministarstva pravde BiH sa prioritetnim ciljem pravnog djelovanja, obzirom da je lice ovlašteno za zastupanje Udruženja magistra prava sa specijalizacijom oblasti “Zaštita i dobrobit životinja u BiH”, uputili su saopćenje za javnost, uz uznemirujući video sadržaj kao dokazni materijal mučnog događaja koji se desio u Istočnom Sarajevu.  


- Jučer (22.09.2024. godine) je bio vrlo stresan i tužan dan za mnoge građane. Naime, u jutarnjim satima u Istočnom Sarajevu, osumnjičeni A.M. je nanio teške tjelesne povrede psu pucajući mu u predio glave tri puta iz sačme, vukao psa traktorom, te namjeravao živog ga ukopati. Isto je počinio jer mu je pas ušao u dvorište kuće kako bi se napio vode. 

Psa je potom zavezao za traktor te vukao selom, za što postoje video snimci i svjedoci - navodi se u pismu Udruženja. 


Napomena: Snimak je uznemurujućeg sadržaja!  

 


U pismu se dalje navodi: 

 
Planirao je psa ukopati, još uvijek živog!


Svjedoci ovog gnusnog događaja su ovo krivično djelo odmah prijavili nadležnom  MUP-u te su nas kontaktirali sa apelom za pomoć.
Cjelodnevno je uslijedila borba u ovoj pravnoj stvari. Iskazujemo duboku zahvalnost nadležnom MUP-u koji je postupao savjesno i profesionalno, te ispoštovao sve nadležne procesno pravne elemente kako bi lice bilo privedeno. 


Pronašli smo psa, koji je još uvijek davao znakove života, te mu je pružena veterinarska pomoć. Na RTG snimcima vidna su zrna od sačme u predjelu glave. Nažalost, uprkos svom zalaganju, borbi i trudu svih učesnika, pas je u večernjim satima uginuo u bolovima i patnji.

 

pas-traktor-mucenje-istocno-sarajevo-2


U večernjim satima dežurni tužilac je izdao nalog za obdukciju leša, te je danas, dana 23.09.2024. godine, leš i predat na obdukciju na veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Uzete su izjave svih svjedoka, te dostavljeni i veterinarski nalazi. 


Konkretno u ovoj pravnoj stvari Udruženje je koordiniralo između svih nazočnih organa, veterinarskih stanica, svjedoka, te iako su nadležni organi službeno pokrenuli krivičnu prijavu, otvorilo istragu, Udruženje je također podnijelo krivičnu prijavu u ovoj pravnoj stvari. Osumnjičeni je danas priveden, te mu je određen pritvor u trajanju od 30 dana.

 

pas-traktor-mucenje-istocno-sarajevo-1


Imajući u vidu naprijed navedeno, molimo sve da ukažu podršku u ovom smislu kako bi lice bilo sankcionisano najvećom odmjerenom kaznom.
Krivični zakon u FBiH propisuje kaznu zatvora u trajanju do pola godine za krivično djelo mučenje i ubijanje životinja, dok u RS ista kazna seže i do dvije godine.


Osumnjičeni i lica poput njega uistinu predstavljaju opasnost ne samo za životinje, nego i za našu djecu i nas same, te Udruženje poziva na podršku kako se ovakvi monstruozni zločini više ne bi ponavljali - navodi se u pismu Udruženja ”Prijatelji životinja” koje potpisuje predsjednica Adna Šandal.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook