FOTO/ Na Trgu Prve brigade policije

Pohvalili se: Prezentirana vozila za specijalne namjene MUP-a KS

Hronika23.09.24, 15:54h

Radi se o specijalnim vozilima namijenjenim za rješavanje visoko rizičnih situacija, poput talačkih situacija, a mogu se koristiti i u slučaju narušenog javnog reda i mira u većem obimu

 

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - Uprava policije prezentirala je nova vozila za specijalne namjene (oklopna vozila i vodeni top), nabavljena u okviru strateškog opremanja i jačanja policije u Kantonu Sarajevo. Prvi put zvanično je prezentirano i specijalno vozilo koje se koristi u prilikama narušenog javnog reda i mira u većem obimu, a ima i mogućnost gašenja požara i dostave pitke vode.

 

Načelnik sektora za policijsku podršku MUP-a KS glavni inspektor Muhamed Hasanović kazao je na prezentaciji da je nabavka vozila za specijalne namjene značajan iskorak, a vozila garantiraju sigurnost i policijskih službenika i stanovništva.

 

Kako je kazao, radi se o specijalnim vozilima namijenjenim za rješavanje visoko rizičnih situacija, poput talačkih situacija, a mogu se koristiti i u slučaju narušenog javnog reda i mira u većem obimu. Pružaju zaštitu od pješadijskog naoružanja i mogu podnijeti eksploziju od nekoliko ručnih granata, sa bilo koje strane. Imaju posadu od po deset (dva plus osam) članova tima za reakciju. Namijena su i za rješavanje visoko rizičnih situacija i dejstvo iz snajperskih pušaka.

 

Za specijalno vozilo 'Toma' kaže da je nabavljeno 2023., a služi za uspostavljanje narušenog javnog reda i mira u većem obimu. Pruža zaštitu od lakog pješadijskog oružja, a može podnijeti eksploziju dvije ručne bombe. Opremljeno je i vodenim topom na vrhu, a ispod je tank sa pet hiljada litara vode, kao i tankovi za specijalni gas i za boju, kao i za tečnost za samogašenje vozila. Sve to se izvodi iz kabine vozila u kojem se nalazi sistem, automatski navođen, a posadu čine tri člana.    

 

Kantonalni ministar Admir Katica okarakterizirao je današnji događaj kao korak na putu izgradnje jake, moderne i najbolje opremljene policije u Bosni i Hercegovini. Dodao je da strateškim jačanjem i opremanjem, MUP KS stvara policiju koja će biti stub sigurnosti, zaštite i povjerenja za sve građane ovog grada.

 

- Predstavljamo vam tek prvi kontingent oklopnih transportera kojima planiramo opremiti Upravu policije MUP-a KS.  Pred nama stoje tri oklopna vozila, a provodimo postupak za nabavku još dva, a uskoro pokrećemo još jednu nabavku za još dva vozila. Naš cilj je na izgradimo najbolju i najjaču specijalnu jedinicu u državi. Posebno naglašavam da su nam životi i sigurnost naših policijskih službenika na prvom mjestu, želimo da budu maksimalno opremljeni i sigurni - kazao je, među ostalim.   

 

Prezentacija vozila za specijalne namjene upriličena je na Trgu Prve brigade policije Stari Grad, a prisustvovali su među ostalima predstavnici raznih nivoa vlasti i sigurnosnih agencija.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook