i još će da se bore

Nakon 14 dana radnici u zdravstvu uklonili šator ispred Vlade KS: Septembarske plate dobiće po novoj satnici

Hronika23.09.24, 14:22h

Nakon 14 dana radnici u zdravstvu uklonili šator ispred Vlade KS: Septembarske plate dobiće po novoj satnici
Iako nisu bili pretjerano zadovoljni satnicom od 3.40 KM, Sindikat ju je prihvatio, navodeći kako će ubrzo krenuti u pripremu teksta za novi kolektivni ugovor, koji istječe u aprilu iduće godine, a koji će sadržavati i platne razrede

 

 

 

Nakon 14 dana od postavljanja, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo danas su uklonili šator ispred zgrade Vlade KS.


Iako još zvanično nisu potpisali zaključak o povećanju satnice sa 3.07 na 3.40 KM, prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata, Vlada KS je informaciju o povećanju osnovice plaće u zdravstvu u KS objavila na svojoj zvaničnoj stranici, što je, kako kaže, dovoljan razlog da se šator ukloni.


- Očekujemo da nam dostave zaključak sa sjednice Vlade i termin kada ćemo potpisati izmjenu satnice u Kolektivnom ugovoru - kaže Sadiković dodajući da će radnici u zdravstvu već septembarsku plaću primiti po uvećanoj satnici.


Iako nisu bili pretjerano zadovoljni satnicom od 3.40 KM, Sindikat ju je prihvatio, navodeći kako će ubrzo krenuti u pripremu teksta za novi kolektivni ugovor, koji istječe u aprilu iduće godine, a koji će sadržavati i platne razrede, prenosi Faktor.


Osim toga, Sindikat radnika u zdravstvu KS član je Koordinacije sedam sindikata u KS, koji od Vlade traže da se svim uposlenicima, koji plaću primaju iz budžeta KS, od 1. januara 2025. primanja povećaju za 10 posto i isplati jednokratna pomoć.


Radnici u zdravstvu okupili su se u do sada najvećem broju na protestnoj šetnji koja je održana prošlog četvrtka (19. septembar).


Isti dan Vlada je održala sjednicu na kojoj se, uprkos protivljenu premijera Nihada Uka i ministara iz Naše stranke, povećanje satnice radnicima u zdravstvu ipak našlo na dnevnom redu.


Kako je nakon sjednice za Faktor kazao ministar zdravstva prim. dr. Enis Hasanović, "na njegovo insistiranje uslijedilo je glasanje, a prijedlog da radnici u zdravstvu dobiju veću satnicu podržala je većina ministara".


Nakon sjednice oglasio se i premijer Uk, kazavši "da se zajedno s kolegama iz Naše stranke, ministricom pravde Darjom Softić Kadenić i ministrom komunalne privrede, infrastrukture i komunalnog uređenja Bojanom Bošnjakom zalagao da se satnica poveća maksimalno 3.25 KM, te da žali zbog takvog razvoja situacije i stava koji su zauzeli koalicioni partneri".


Razgovore sa pregovaračkim timom Vlade oko povećanja satnice radnici u zdravstvu vodili su od juna. Tražili su 3.70 KM, no Vlada im je krajem augusta ponudila 3.25 maraka, što su oni odbili.


Proteste su organizirali 10. septembra kada su i postavili šator u parku ispred zgrade Vlade u kojem su boravili 24 sata.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook