podaci TUŽILAŠTVa KS

U proteklih pet godina podignuto 25 optužnica zbog bludničenja nad maloljetnicima, od čega dvije za silovanje

Hronika23.09.24, 13:17h

U proteklih pet godina podignuto 25 optužnica zbog bludničenja nad maloljetnicima, od čega dvije za silovanje
- Dakle, Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH, precizira da se ne objavljuje tok postupka u kojem su oštećeni djeca ili maloljetnici - zaključila je Bavčić

 

 

Prema dostupnim podacima Tužilaštva Kantona Sarajevo, u proteklih pet godina postupajući tužioci podigli su 16 optužnica zbog krivičnog djela silovanje, od tih 16, dvije optužnice su na štetu maloljetnika, kazala je za Fenu glasnogovornica te institucije Azra Bavčić.


- Za spolni odnos s djetetom podignute su četiri optužnice, a zbog krivičnog djela bludne radnje podignute su 33 optužnice u proteklih pet godina. Na štetu maloljetnika ih je 25. Za krivično djelo zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom podignuta je jedna optužinca - kazala je Bavčić.


U kontekstu slučaja koji je uznemirio bh. javnost, u kojem je glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom na godinu dana zatvora, Bavčić kaže da detaljnije informacije o seksualnim deliktima naročito u onim krivičnim djelima koja su počinjena prema djeci ili maloljetnim osobama, Tužilaštvo KS ne saopćava, u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.


- Dakle, Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH, precizira da se ne objavljuje tok postupka u kojem su oštećeni djeca ili maloljetnici - zaključila je.   

 

(FENA/jk)

 

(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook