Može li se bolje organizovati?

Ogromne gužve u školskom dispanzeru u Saraj Polju: U smjeni po dva ljekara, roditelji s djecom satima čekaju na pregled

Hronika22.09.24, 20:03h

Ogromne gužve u školskom dispanzeru u Saraj Polju: U smjeni po dva ljekara, roditelji s djecom satima čekaju na pregled
Iz JU Dom zdravlja KS kažu kako je sa početkom nove školske godine, kako je i očekivano, primijećen povećan priliv djece u dispanzer za školsku djecu i omladinu u Saraj Polju

 

 

Redakciji Faktora obratilo se nekoliko stanovnika sa područja sarajevske općine Novi Grad žaleći se na nesnosne gužve koje vladaju u Domu zdravlja Saraj Polje na odjelu gdje se liječe školska djeca.


- Oni su 13. septembra sve zdravstvene kartone školske djece iz Doma zdravlja Novi Grad prebacili u Dom zdravlja Saraj Polje, i sada se djeca koja idu u školu mogu samo tamo liječiti. Ne mogu vam opisati kakvu su zbrku i gužvu od ranih jutarnjih sati stvorili. Satima morate čekati da dođete na red, a ako i niste prehlađeni vrlo brzo ćete "pokupiti" i vi i dijete neki virus u prostoru koji je krcat djecom i roditeljima - kaže A. D, majka devetogodišnje djevojčice.


Za gužvu roditelji krive nedavnu odluku menadžmenta JU Dom zdravlja KS, te kako kažu, potpunu neorganizaciju, odnosno nedovoljan broj ljekara koji u školskom dispanzeru rade u smjenama.


- Oni su svu školsku djecu sa jedne općine skoncentrisali u jedan dom zdravlja da se liječe, ne vodeći pritom računa da to organiziraju na primjeren način, a ne da i u prvoj i u drugoj smjeni rade samo po dva ljekara na ogroman broj djece koji svakodnevno dolazi. Mi sad već imamo haos, a šta nas čeka u oktobru, novembru i tokom zime, kad još više zahladi i kad počnu prehlade, gripa, samo Bog dragi zna - ispričalo je još nekoliko roditelja.

 

Iz JU Dom zdravlja KS kažu kako je sa početkom nove školske godine, kako je i očekivano, primijećen povećan priliv djece u dispanzer za školsku djecu i omladinu u Saraj Polju.
Potvrdili su navode roditelja da ordiniraju četiri ljekara, dva u prvoj i dva u drugoj smjeni (podatak od 19. septembra), te da su u četvrtak imali 174 pacijenta, što, kad se podijeli na četiri ljekara, iznosi, kako navode, približno 43 pacijenta po smjeni.


- Razlozi za povećan broj pacijenata koji dolaze su prvenstveno povezane sa zdravstvenim stanjem i potrebom za zdravstvenom uslugom, a posjete koje su isključivo administrativne prirode su sljedeće: potreba za opravdanjem, odnosno ispričnicom zbog izostanka učenika sa nastave, potreba roditelja za potvrdom o bolesti djeteta, a u svrhu otvaranja bolovanja, zbog njege bolesnog djeteta, potreba roditelja za potvrdom o izlječenju djeteta, u svrhu zatvaranje bolovanja te potreba za uvjerenjem da je dijete zdravo (bez obzira na vakcinalni status) u momentu upisa u produženi boravak škole koju pohađa. Roditelj ili staratelj bolesnog djeteta, ako je u radnom odnosu, prisiljen je doći u dispanzer za školsku djecu i omladinu, čak i kada nema potrebe da dovede bolesno dijete na pregled (blagi simptomi, koji se mogu tretirati bez ljekarskog pregleda), zbog potvrde o bolesti djeteta u svrhu otvaranja bolovanja zbog njege djeteta i također zbog potvrde o izlječenju djeteta u svrhu zatvaranja bolovanja - odgovorili su iz JU Dom zdravlja KS.



Podsjetimo, JU Dom zdravlja (DZ) KS 12. septembra obavijestila je javnost da su donijeli odluku kojom se fizički razdvajaju dispanzeri za školsku i predškolsku djecu.
Kako su naveli, u jeku sezone različitih zaraza i bolesti, mnogi roditelji dispanzer za predškolsku djecu i dispanzer za školsku djecu i omladinu izbjegavaju upravo zbog činjenice da bi njihovi mališani, tamo gdje trebaju biti liječeni, mogli se susresti sa novim virusom.


Kako se to ne bi dešavalo, iz Doma zdravlja su iznašli rješenje na način da će u sklopu Organizacione jedinice Novi Grad u narednom periodu dispanzer za školsku djecu i omladinu Kumrovec u potpunosti preseliti u prostorije objekta Saraj Polje, gdje će na jednoj strani biti zdrava, a na drugoj bolesna djeca, dok će dispanzer za predškolsku djecu u potpunosti biti preseljen u prostorije zgrade Kumrovec.


Dodali su da će pedijatri na jednoj strani vršiti preglede bolesne djece, dok druga strana podrazumijeva vakcinalni punkt na kojem će se vršiti imunizacija djece sa područja cijelog Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook