Vlasti Libana objavile

Raste broj mrtvih: U napadu Izraela na Bejrut poginulo je 37 osoba

Hronika22.09.24, 09:30h

Raste broj mrtvih: U napadu Izraela na Bejrut poginulo je 37 osoba
U subotu su izraelski vojni avioni izvršili najteže bombardiranje za 11 mjeseci borbe na jugu Libana, a Hezbolah je preuzeo raketne napade na vojne ciljeve na sjeveru Izraela

 

 

Spasilački timovi u Bejrutu tragali su u subotu za ljudima koji su još u ruševinama nakon što je izraelski zračni napad, usmjeren na komandante Hezbolaha, ubio najmanje 37 ljudi u predgrađu libanske prijestolnice, prema podacima vlastima.
 

Hezbolah, moćna grupa koju podržava Iran, saopćila je da je 16 članova, uključujući visokog vođu Ibrahima Aqila i još jednog komandanta, Ahmeda Wahbija, među poginulima u najsmrtonosnijem napadu u gotovo godinu sukoba s Izraelom.

 

Izraelska vojska je saopćila da je pogodila podzemno okupljanje Aqila i vođe Hezbolahovih elitnih Radvan snaga i da je gotovo u potpunosti demontirala svoj vojni lanac komandovanja.

 

U napadu je sravnjena višespratna stambena zgrada u prepunom predgrađu i oštećena susjedna dječija soba, rekao je izvor iz obezbjeđenja. Među ubijenima je troje djece i sedam žena, navodi libanonsko ministarstvo zdravlja.

 

U subotu su izraelski vojni avioni izvršili najteže bombardiranje za 11 mjeseci borbe na jugu Libana, a Hezbolah je preuzeo raketne napade na vojne ciljeve na sjeveru Izraela.

 

Izraelska vojska je saopćila da je pogodila oko 180 ciljeva. U petak je opet naglo je eskalirao sukob i nanio novi udarac Hezbolahu nakon dvodnevnih napada u kojima su eksplodirali pejdžeri i voki-tokiji koje su koristili njegovi članovi.

 

Broj mrtvih u tim napadima porastao je na 39, a više od 3.000 je ranjeno.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook