Uputili saopštenje

Svi ‘peru ruke’ od Kasumovića: Omladinski Film Festival Sarajevo tvrdi da je s njim raskinuo ugovor 2016.

Kultura21.09.24, 10:59h

Svi ‘peru ruke’ od Kasumovića: Omladinski Film Festival Sarajevo tvrdi da je s njim raskinuo ugovor 2016.
U najmanju ruku smo zgroženi da je neko ko je bio dio Festivala i ko radi s mladima spreman na postupke koje je uradio, poručili su iz OFF-a

 

 

Nakon što je objavljena sramotna presuda, od Moamera Kasumovića svi 'peru ruke'.
 

Tako se saopćenjem za javnost oglasio i Omladinski Film Festival Sarajevo, iz kojeg napominju da sa Kasumovićem nemaju ništa.


"Omladinski Film Festival Sarajevo je u septembru 2016. godine prekinuo ugovor o saradnji s Moamerom Kasumovićem uz prethodni dogovor obje strane. Kasumović je tokom 2015. i 2016. godine obavljao posao kreativnog direktora Festivala.


Od momenta prekida saradnje, niti Festival niti predstavnici Festivala nisu imali kontakt s Moamerom Kasumovićem, niti je postojala potreba za ponovnim uspostavljanjem saradnje.
 

Omladinski Film Festival Sarajevo, kao jedan od najvećih projekata iz kulture i filmskih festivala u Bosni i Hercegovini i regiji, najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i zlostavljanja, što potvrđuje naša festivalska politika i posvećenost bh. društvu kroz niz projekata i aktivnosti.


U najmanju ruku smo zgroženi da je neko ko je bio dio Festivala i ko radi s mladima spreman na postupke koje je uradio. Za vrijeme rada na OFF-u, Kasumović nije imao incidenata, no ako se ustanovi da je imao namjeru ili se pojavi nova informacija, OFF će se staviti na raspolaganje agencijama i tužilaštvu.


OFF Sarajevo ovim putem insistira da svi emiteri, koji trenutno u programu imaju serije, filmove i sadržaje u kojima se pojavljuje Moamer Kasumović, odmah i bez odlaganja obustave emitiranje istih, a nadležne institucije da ponovo otvore istragu te ustanove kako je moguće da se za ovakvo djelo Kasumoviću presudilo na jednu godinu zatvora.


Zbog upita medija, još jednom ističemo - Kasumović nema nikakve veze s Omladinskim Film Festivalom Sarajevo.
 

OFF i dalje snažno nastavlja borbu protiv svakog vida nasilja te insistira na hitnoj izmjeni zakona gdje će svaki prestupnik, poput Kasumovića, biti registrovan i javno objavljen",  stoji u saopštenju direkcije Festivala.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook