U 61. godini

U Sarajevu preminula umjetnica i profesorica Alma Suljević

Hronika21.09.24, 08:39h

U Sarajevu preminula umjetnica i profesorica Alma Suljević
Tokom svoje karijere stvorila je brojna umjetnička djela, među kojima se posebno ističe kinetička skulptura Kentauromahia

 

 

Savremena bosanskohercegovačka umjetnica Alma Suljević preminula je u 61. godini.

 

Alma je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo i postdiplomski studij savremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
 

Od 1997. godine radila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.
 

Tokom svoje karijere stvorila je brojna umjetnička djela, među kojima se posebno ističe kinetička skulptura Kentauromahia.
 

Prije pet godina tramvaj GRAS-a provezao je ovu skulpturu kroz Sarajevo na 25. godišnjicu njenog nastanka.
 

Suljević je tu skulpturu napravila od elektroda u ratnom Sarajevu. Kao umjetničko djelo predstavljena je 4. avgusta 1994. godine u prostoru KJKP GRAS.

 

Kako je tada poručila Suljević, skulptura pripada gradu Sarajevu kao simbol otpora u periodu opsade od 1992. do 1995. godine.

 

Njene izložbe su upečatljive, a neke od njih su Omaž Vanji Radauš, instalacija od hrane iz humanitame pomoci, UNHCR, galerija Paleta (1993), Kentauromahija, kinetička skulptura na tramvajskoj stanici, Sarajevo (1994), Passage Europe, Svete ratnice (2004), Bujrum, izvolite!, preformans, XV Women Art Festival/ Woman's place (2006), Kentauromahia Re/Born, kinetička skulptura u javnom prostoru, Galerija savremene umjetnosti, Brodac, galerijski projekt Mak Hubjer (2019). 


Alma Suljević je bila dobitnica više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad i angažman, uključujući: Prvu nagradu na izložbi Collegium Artisticum , Područje skulpture (1992), Prvu nagradu na izložbi Collegium Artisticum , Oblast savremenih medija (2001), Grand Prix na izložbi Collegium Artisticum (2003.), Nominacija za kolektivnu Nobelovu nagradu za mir - za umjetnički rad na podizanju svijesti domaće i međunarodne javnosti o postojanju neposredne opasnosti od mina u Bosni i Hercegovini, kao i aktivno učešće u uklanjanje mina (Ženeva, Švicarska, 2005.).
 

Brojni prijatelji i poznanici od Suljević su se oprostili na društvenim mrežama.
 

Među njima je i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo i reditelj Dino Mustafić.

 


 

- Napustila nas je Alma Suljević, umjetnica i profesorica na ALU u Sarajevu. Bila je prava raja, topla i srdačna, maštovita, zanimljiva, kao i njeni umjetnički radovi. Kao da je jučer bilo kada je na hodniku ASU nama kandidatima režije držala najzanimljiviji kratki kurs istorije umjetnosti pred susret sa komisijom. Nek' su anđeli s tobom draga Alma - naveo je Mustafić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook