NAKON INTERVENCIJE IGK-a

Enciklopedija Britannica ispravila riječ masakr u genocid u Srebrenici: 'Ozbiljno smo procijenili ovaj problem'

Hronika20.09.24, 20:45h

Enciklopedija Britannica ispravila riječ masakr u genocid u Srebrenici: 'Ozbiljno smo procijenili ovaj problem'
U drugom odgovoru uredništva enciklopedije Britannica IGK je dobio potvrdu da ova respektabilna enciklopedija upotrebljava riječ genocid u Srebrenici umjesto masakr

 

 


U nedavno objavljenom članku enciklopedije Britannica, umjesto riječi genocid koristio se termin masakr u kontekstu događaja u Srebrenici 1995. godine. Zbog toga je IGK uputio pismo uredništvu enciklopedije u kojem zahtijeva da se koristi termin genocid. U pismu IGK između ostalog stoji:


"Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i mnogi nacionalni sudovi država su utvrdili je da namjera počinilaca i razmjera zločina koji se dogodio u Srebrenici jula 1995. godine odgovara definiciji genocida.


Genocid u Srebrenici, dakle nije baziran na političkim, historijskim ili ekspertnim stavovima bilo kojih političara, historičara ili pravnika, nego na činjenicama koje su pravosnažno utvrđene na bazi međunarodnog prava i presuda međunarodnih sudova u Hagu.


Ove godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda je usvojila Rezoluciju koja 11. juli proglašava Međunarodnim danom refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici”.


U prvom odgovoru uredništva enciklopedije Britannica koga je IGK dobio stoji:


"Na osnovu navoda iz vašeg pisma zatražio sam mišljenje potpisanog autora ovog članka, R. Jeffreyja Smitha, koga je prvobitno napisao za nas prije više od jedne decenije. Veoma cijenim vaše informacije u pismu koje su nas potakle da ozbiljno procijenimo ovaj problem”.


U drugom odgovoru uredništva enciklopedije Britannica IGK je dobio potvrdu da ova respektabilna enciklopedija upotrebljava riječ genocid u Srebrenici umjesto masakr.


https://www.britannica.com/event/Srebrenica-genocide


Kultura sjećanja na bazi institucionalne upotrebe sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu u Srebrenici postaje strategija protiv zaborava. Kad bismo zaboravili Srebrenicu, stavili bismo pod hipoteku i sopstvenu budućnost. Moramo naučiti lekcije iz prošlosti kako bi spremnije prihvatili ono što dolazi sutra.


Istina i pravda su sastavni dio bolje bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda - saopćeno je iz IGK-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook