FOTO/ Otvoren Simposar 2024

Spektakl u Sarajevu: Legende Veleža i film 'Moja istina-Vahid Halilhodžić' posvećen velikom bh. treneru i nogometašu

Sport19.09.24, 21:39h

Uoči premijere filma, legendama kluba, pripadnicima te zlatne generacije Veleža, saigračima Vahida Halilhodžića, Avdi Kalajdžiću, Džemalu Hadžiabdiću i Enveru Mariću priznanja je večeras uručio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, veliki navijač Veleža

 

 

Trinaesti međunarodni sportski simpozij "Simposar", koji će i ove godine okupiti brojne sportske stručnjake, trenere, osvajače evropskih, olimpijskih i svjetskih zlata, kao i sportske novinare iz svih država regiona, otvoren je večeras u hotelu Hills u Sarajevu.


Centralni događaj ovogodišnjeg Simposara je film "Moja istina-Vahid Halilhodžić", posvećen legendarnom treneru i nogometašu.


Autor filma Sabahudin Topalbećirević kaže kako se Halilhodžić kroz film prisjeća nekih od najtežih, ali i najljepših trenutaka, otkriva da li je zbog svojih principa, karaktera i harizme više dobio ili izgubio.


- Koji period života mu je bio najljepši, a koji najteži, kada je poželio da odustane od svega, koliko je bio težak put golobradog mladića iz Jablanice koji je roditeljski dom napustio noseći samo svoje snove koji su se ostvarili zahvaljujući fanatizmu, napornom radu i samodisciplini - ističe Topalbećirović.

 

simposar-2024-topalbecirevic


Kroz ovaj sportsko-dokumentarni film podsjećamo se na zlatna vremena Fudbalskog kluba Velež, neke od najljepših golova koje je popularni Vaha postigao u klupskim kao i reprezentativnim takmičenjima do uspjeha koje je postigao sa četiri reprezentacije koje su pod njegovim vodstvom izborile plasman na Svjetska prvenstva.


Uoči premijere filma, legendama kluba, pripadnicima te zlatne generacije Veleža, saigračima Vahida Halilhodžića, Avdi Kalajdžiću, Džemalu Hadžiabdiću i Enveru Mariću priznanja je večeras uručio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, veliki navijač Veleža.

 

simposar-2024-legende-veleza


Uručena su i brojna druga priznanja, među kojima reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, kao i mladim bh. paraplivačima Ismailu Zulfiću i Ismailu Barlovu, osvajaču srebrene paraolimpijske medalje, kojima je priznanja uručio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.


Simpozij Simposar namijenjen je sportskim profesionalcima, trenerima, studentima, kao i svima koji su zainteresirani za najnovija dostignuća u sportu.


Ove godine Simposar će obuhvatiti širok spektar tema, uključujući sportske tehnologije, zdravlje sportista, najnovije metode treniranja, sportsko novinarstvo, budućnost fudbala na Balkanu, ulogu sportskih analitičara u modernom fudbalu.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook