40 GODINA KARIJERE

Novi uspjeh bh. dirigenta i kompozitora: Emir Nuhanović po treći put diriguje Oltenia Philharmonic orkestrom

Kultura18.09.24, 17:53h

Novi uspjeh bh. dirigenta i kompozitora: Emir Nuhanović po treći put diriguje Oltenia Philharmonic orkestrom
Posebno bih se radovao da ovaj orkestar predstavim i u Sarajevu, na čemu intenzivno radim - kaže Nuhanović

 

 

Bosankohercegovački dirigent i kompozitor prof. Emir Nuhanović dobio je poziv da 18. oktobra 2024.godine po treći put diriguje Oltenia Philharmonic orkestrom za nepunu godinu dana.


- Ja sam jako okupiran organizacijom gostovanja Bugarske Državne opere i baleta iz Stare Zagore sa Mozartovim  Requiemom, tako da sam i zaboravio da je ove godine 40 godina od kako sam završio muzičku akademiju i zvanično počeo svoju umjetničku karijeru.
Međutim moji prijatelji i kolege iz Oltenia Philharmonic orkestra to nisu zaboravili i zamolili me da dirigujem jednim za njih važnim koncertom, sa izvrsnim solistom Liviu Purnaru, dugogodišnjim koncert majstorom Royal Concertgebouw orchestra iz Amsterdama. Studirao je Menuhin Music Academy u Švicarskoj i kod proslavljene Dorothy DeLay na Juilliard u New York-u, najprestižnijem muzičkom učilištu u SAD. Pored mnogih nagrada koje je dobio tokom svoje bogate karijere spomenuo bih Drugu nagradu na Queen Elisabeth Competition i Prvu nagradu  publike. On će na ovom koncertu svirati jedan od najljepših i najpopularnijih koncerata za violinu i orkestar Mendelssohn-ov koncert u e-molu - kaže maestro Nuhanović ovim povodom.

 

liviu-purnaru-violinista


Na repertoaru će se naći i Elgar-ova Serenada za gudače u e-molu i jedno jako zahtjevno djelo Prva simfonija u g-molu Petra iljiča Čajkovskog (P.I.Tchaikovsky)


- Dobar odnos sa orkestrom, ali i zahtjevnom publikom, otvorili su mi vrata Oltenia Philharmonic orkestra i mislim da će ova suradnja da se nastavi, a posebno bih se radovao da  ovaj orkestar predstavim i u Sarajevu, na čemu intenzivno radim. Sarajevo ima publiku koja voli klasičnu muziku i koja zna prepoznati kvalitetne soliste, dirigente i ansamble. A muzika je siguran put za zbližavanje ljudi, gradova i država i siguran put da će i Bosna i Hercegovina uskoro postati dio Evropske unije i dio velike muzičke porodice evropskih zemalja - navodi Nuhanović.

 

nuhanovic-rumunija-2


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook