VIDEO/ Zastrašujući prizori

Objavljen snimak trenutka kada su eksplodirali pejdžeri u Libanu

Hronika17.09.24, 20:04h

Objavljen snimak trenutka kada su eksplodirali pejdžeri u Libanu
O smrtnim slučajevima i povrijeđenima izvijestilo je libansko ministarstvo zdravstva, dok je libanska oružana grupa Hezbolah koju podržava Iran potvrdila da su ubijena dva njihova borca ​​i osmogodišnja djevojčica te da je istraga o uzroku u toku

 

 

Najmanje osam ljudi poginulo je, a skoro 3000 je ranjeno nakon što su u južnom Bejrutu i nekoliko drugih područja Libana eksplodirali pejdžeri koje je koristio Hezbolah, javlja BBC.

 

O smrtnim slučajevima i povrijeđenima izvijestilo je libansko ministarstvo zdravstva, dok je libanska oružana grupa Hezbolah koju podržava Iran potvrdila da su ubijena dva njihova borca ​​i osmogodišnja djevojčica te da je istraga o uzroku u toku.

 

Među povrijeđenima je navodno i iranski ambasador u Libanu Mojtaba Amani, a iranska državna TV javlja da su njegove rane "površne" te da je "svjestan i nije u opasnosti".

 

Videozapisi i fotografije na društvenim medijima pokazuju ranjene muškarce kako sjede ili leže na podu, a drugi su hitno prebačeni u bolnice.

 

Neprovjereni snimci CCTV-a koji kruže društvenim mrežama pokazuju eksplozije, uključujući jedan snimak onoga što izgleda kao eksplozija u džepu hlača muškarca dok je stajao u trgovini.

 

Mnogi ove eksplozije pripisuju izraelskim sigurnosnim službama, koje su mjesecima uključene u prekograničnu vatru s Hezbolahom.

 

Izraelska vojska još nije davala komentare, ali ovi događaji dolaze nekoliko sati nakon što je izraelski sigurnosni kabinet proglasio siguran povratak 60.000 stanovnika raseljenih na sjeveru zbog napada Hezbolaha, jednim od svojih službenih ratnih ciljeva.

 

Izrael je više puta upozorio da bi mogao pokrenuti vojnu operaciju kako bi otjerao Hezbolah od granice.

 

Hezbolah  smatra Izrael "potpuno odgovornim za ovu kriminalnu agresiju koja je također ciljala civile" te da će "dobiti svoju pravednu kaznu".

 

Agencije prenose i izjave libanskih zvaničnika koji također pripisuju eksplozije Izraelu.

 

Ministar informiranja te zemlje Ziad Makary osudio je eksplozije kao "izraelsku agresiju", navodi libanska TV stanica Al-Manar.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook