'sutkinja koja je pratila upute'

Lejla Fazlagić-Pašić se pojavila na sudu u Sarajevu: Kako se nelegalno knjižila imovina umrlih Sarajlija

Hronika16.09.24, 16:39h

Lejla Fazlagić-Pašić se pojavila na sudu u Sarajevu: Kako se nelegalno knjižila imovina umrlih Sarajlija
Najčešće su preknjižavali napuštene nekretnine Jevreja, drugih umrlih Sarajlija kao i imovinu pojedinih preduzeća. U optužnici je tada navedeno da je prema presudama sutkinje Fazlagić nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih skoro osam miliona KM

 


   

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je započelo čitanje optužnice kojom se Lejla Fazlagić-Pašić, bivša sutkinja, tereti da je bila članica organizovane kriminalne grupe na čijem čelu je, prema optužnici, bio Alija Delimustafić.


Između ostalog, Fazlagić se tereti i da je koristila službeni položaj te donosila nezakonite presude na osnovu fiktivnih dokumenata i lažnih isprava, kao i za pranje novca, piše Faktor.


Prema navodima Tužilaštva, Fazlagić je od 2009. do 2016. godine u Kantonu Sarajevo, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, u dogovoru s drugim osobama, vršila krivična djela tako što su nekretnine sa umrlih uknjižavali na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Fazlagić je donosila nezakonite presude u fingiranim parničnim postupcima te omogućavala da Delimustafić kao organizator i rukovodilac grupe za organizovani kriminal, zajedno s članovima stiče nezakonitu imovinu.


Fazlagić se, između ostalog, tereti i za davanje lažnog iskaza. 


Tužilac je naveo i kako je Delimustafić, koristeći svoj položaj, davao upute za izvršenje krivičnih djela, te kako je Fazlagić kao porodični prijatelj Aliji Delimustafiću, izvršavala tražene radnje.


U optužnici se pominje i da je bivša pomoćnica načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića u Službi za imovinsko-pravne poslove Lejla Cerić, putem mobitela davala informacije Lejli Fazlagić o tome koje su nekretnine podobne za nezakonito sticanje prava vlasništva.


Između ostalog, pominje se i ispravljanje presuda, kao i iniciranje, razdvajanje predmeta uprkos tome što sistem za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima (CMS/TCMS) automatski, slučajnim odabirom, dodjeljuje predmet.


Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je 2018. godine tužbu protiv Fazlagić jer je razbaštinila desetine vlasnika u Sarajevu, preknjižavajući njihove nekretnine na sebe, svoje srodnike i poznanike.


Najčešće su preknjižavali napuštene nekretnine Jevreja, drugih umrlih Sarajlija kao i imovinu pojedinih preduzeća. U optužnici je tada navedeno da je prema presudama sutkinje Fazlagić nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih skoro osam miliona KM.


Tužilaštvo je na prethodnom ročištu najavilo da će tražiti spajanje ovog postupka s onim koji se vodi proziv Alije Delimustafića i drugih, a kao razlog su navedeni isti svjedoci, kao i materijalni dokazi koji su uključeni u oba predmeta.


Naredno ročište je zakazano za 24. septembar, a nastavlja se čitanje optužnice.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook