Skuplji i od švicarskih gradova

Ovako izgleda život u 'Čudovištu', najskupljem gradu na svijetu

Lifestyle15.09.24, 20:00h

Ovako izgleda život u 'Čudovištu', najskupljem gradu na svijetu
Inače, Hong Kong je navodno i najskuplji grad na svijetu, ispred Singapura, te niza Švicarskih gradova

 

 

Život u jednosobnom stanu u ogromnom neboderu u Hong Kongu koštat će vas oko 2000 eura mjesečno, a stanovi veliki svega nekoliko metara iznajmljuju se za nekoliko stotina eura, prenosi Jutarnji list.

 

Ta zgrada zove se "Čudovište", nalazi se u Hong Kongu. Riječ je točnije o pet međusobno povezanih zgrada koje čine kompleks s 2243 stanova, a u kojima trenutno živi oko 10.000 stanovnika. Također, kako pišu poznavatelji, Čudovište je najslavniji primjer brutalizma u arhitekturi Hong Konga. Plan je bio i naseliti što više ljudi u zgradu, prostor je maksimalno iskorišten, no za razliku od takvih građevina u istočnoj Europi, pa i na Zapadu, dijelovi Čudovišta su vertikalno obojena u razne boje, što joj daje note zaigranosti i lepršavosti, koje se ističu kao suprotnost surovom brutalističkom stilu.

 

Vlasti su ju je izgradile šezdesetih godina prošlog stoljeća nakon naglog povećanja populacije u Hong Kongu. Bio je to kompleks stanova namijenen prvenstveno socijalno ugroženom stanovništvu i radnicima. S godinama su se stvari promijenile, pa se danas, kako je objavila jedna tamošnja Youtuberica, minijaturni stanovi od svega 9 metara kvadratnih, podijeljeni na spavaći dio, radni kutak, kuhinju i skladišni prostor, iznajmljuju po 500 eura na mjesec.

 

Inače, Hong Kong je navodno i najskuplji grad na svijetu, ispred Singapura, te niza Švicarskih gradova. Prema istraživanju financijske konzultantske tvrtke Mercer, ta danas kineska regija smatra se najskupljim mjestom za život već treću godinu zaredom.

 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook