FOTO/ 'Zeleno zlato', svjetska premijera na 7. AJB DOC-u

Lična priča Mahira Očuza koji boluje od multiple skleroze: Film o borbi za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Kultura14.09.24, 21:26h

Lična priča Mahira Očuza koji boluje od multiple skleroze: Film o borbi za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe
Film "Zeleno zlato", kroz ličnu priču i primjer Mahira Očuza, koji boluje od multiple skleroze i koristi ulje kanabisa kao lijek, istražuje svijet kanabisa, njegovu medicinsku upotrebu i historijsku primjenu

 

 

 

U sklopu programa AJB Prikazuje 7. AJB DOC-a upriličena je svjetska premijera filma "Zeleno zlato" u čijem je fokusu borba za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.


U punoj sali Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu, u okviru programa "AJB prikazuje" 7. AJB DOC Film Festivala, održana je svjetska premijera filma "Zeleno zlato" Midhata Uzejrovića i Mahira Očuza, nakon čega je upriličena diskusija autora filma s publikom.

 

zeleno-zlato-premijera-1


Film "Zeleno zlato", kroz ličnu priču i primjer Mahira Očuza, koji boluje od multiple skleroze i koristi ulje kanabisa kao lijek, istražuje svijet kanabisa, njegovu medicinsku upotrebu i historijsku primjenu. 


- Svuda se čuje ista, zastarjela fraza da je kanabis droga - ističe Očuz, i dodaje: "Naša misija nije promocija rekreativne legalizacije, budući da smatramo da pušenje, generalno, šteti ljudskom organizmu. Umjesto toga, želimo skrenuti pažnju na širok spektar pozitivnih primjena ove biljke, naročito u medicinske svrhe". 

 

zeleno-zlato-premijera-3


Ističe i da su mnogi nedovoljno informisani o potencijalu upotrebe kanabisa u medicinske, industrijske i ekonomske svrhe.


- Najviše zabrinjava činjenica da zakonske procedure provode oni koji kanabis svode isključivo na drogu. Nedostatak obrazovanja i površno razumijevanje samo produbljuju postojeći problem - istaknuo je Očuz. 

 

zeleno-zlato-premijera-2


Uzejrović i Očuz se nadaju da će ovaj dokumentarni film utjecati na promjenu svijesti te da će promijeniti pogled na upotrebu kanabisa, posebno u medicinske svrhe.


Sedmi AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra, a kompletan program i sve detalje o filmovima koji će biti prikazani, potražite na zvaničnoj web-stranici festivala. 

 

zeleno-zlato-premijera-4

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook