Održana sjednica Vlade KS

Zavod Mjedenica ipak radi: Počela nova školska godina, a nastavit će se i sa radionicama za odrasle

Hronika13.09.24, 14:13h

Zavod Mjedenica ipak radi: Počela nova školska godina, a nastavit će se i sa radionicama za odrasle
Obrazovni programi za predškolski uzrast, osnovno obrazovanje i internat za učenike funkcionišu bez prekida i problema

 

 

Nakon protesta roditelja djece s poteškoćama u razvoju,koja pohađaju radionicu u Zavodu Mjedenica, oglasila se i Vlada Kantona Sarajevo. Podsjetimo, protesti roditelja izbili su zbog zaključanih vrata Zavoda i nekretanja djece u novu školsku godinu.

 

Iz Vlade KS oglasili su se saopćenjem u kojem navode da je školska 2024/2025. godina u Zavodu Mjedenica počela prema planiranom školskom kalendaru, u skladu sa važećim propisima. Obrazovni programi za predškolski uzrast, osnovno obrazovanje i internat za učenike funkcionišu bez prekida i problema.

 

- Napominjemo da radionice, koje se navode u izvještajima, nisu za djecu, nego za odrasle osobe s invaliditetom, te da pitanje brige i okupacionih terapija odraslih osoba i osoba koje nisu učenici Zavoda nije moguće propisati aktima koji uređuju oblast odgoja i obrazovanja, niti su dnevne/radno-okupacione radionice prepoznate kao oblik odgojno-obrazovnog rada.
S tim u vezi, a kako bi se premostila ova situacija, Vlada Kantona Sarajevo danas je održala sjednicu na kojoj je donijeta odluka o nastavku rada pomenutih radionica. Ova odluka je rezultat pažljivo planiranih koraka, uključujući osiguranje potrebnih finansijskih sredstava, sklapanje ugovora s udruženjem koje uživa povjerenje korisnika radionica i njihovih roditelja, te dobijanje saglasnosti Islamske zajednice za korištenje prostora gdje su do sada realizirane radionice - naveli su u saopćenju za medije.

 

Također, navode da Vlada Kantona Sarajevo ostaje posvećena pronalaženju dugoročnog i sistemskog rješenja za pružanje podrške odraslim osobama s invaliditetom, prije svega njihovog uključivanja na tržište rada i druge oblasti. Cijelo društvo mora zajednički djelovati na prihvatanju inkluzije, stvarajući uslove koji omogućavaju osobama sa invaliditetom da aktivno učestvuju u svim sferama života. Osiguravanje prohodnosti na tržištu rada kroz prilagođene politike zapošljavanja i razvoj inkluzivnih radnih okruženja ključno je za njihovo osnaživanje i dugoročno uključivanje u ekonomske tokove. Također, Vlada KS će s drugim nivoima vlasti nastojati poboljšati socijalne usluge za osobe s invaliditetom, uključujući i radno okupacione terapije.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook