od 4. do 13. oktobra

Šta nam donosi 64. MESS: Palestinska predstava 'Metro Gaza' otvara ovogodišnje izdanje Festivala

Kultura11.09.24, 20:52h

Šta nam donosi 64. MESS: Palestinska predstava 'Metro Gaza' otvara ovogodišnje izdanje Festivala
U Pozorištu mladih predstavljen je program ovogodišnjeg MESS-a i vizualni identitet, a upriličena je i premjera dokumentarnog filma „60 godina MESS-a“

 

 

 

Predstava „Metro Gaza“ režisera Hervea Loichemola, koprodukcija Švicarske i Palestine, otvara 64.Internacionalni teatarski festival MESS, koji se održava od 4. do 13. oktobra ove godine. Vizualni identitet MESS-a je također posvećen Gazi.


U Pozorištu mladih predstavljen je program ovogodišnjeg MESS-a i vizualni identitet, a upriličena je i premjera dokumentarnog filma „60 godina MESS-a“.


Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković je podsjetio da je prošle godine MESS bio platforma za umjetnike iz Ukrajine.


- Ovogodišnji izbor predstave kojom otvaramo festival je dokaz da smo dosljedni u borbi za slobodu i ljudsko dostojanstvo, a mi najbolje znamo koliko je i u vremenu ratnih užasa važno čuti glas umjetnosti. MESS ovim poručuje palestinskim umjetnicima da ih vidimo, čujemo i da podržavamo njihovu borbu – naglasio je Kreševljaković.


Inspiracija za vizualni identitet ovogodišnjeg MESS-a je Palestina, a idejni tvorac agencija „Fabrika“. Direktor agencije Bojan Hadžihalilović, je pojasnio da se na vizualu nazire silueta Palestine, sve je pustinja, samo jedan mali izdanak počinje rasti.


- Svijet kakav smo poznavali nestaje pred našim očima. Unutar postojećih granica nastaju nove...Plakat posvećen tragediji u Gazi, gdje se rađa novi pupoljak. Izdanak  koji se budi, uprkos uništenju, daje nadu za budućnost i novi život – poručio je Hadžihalilović.


Tokom deset dana Festivala, publika će vidjeti ostvarenje iz 16 država od čega 11 predstava u takmičarskoj selekciji, jednu festivalsku premijeru, dok su četiri predstave u programu All Inclusive, koji se realizira u saradnji sa Goethe institutom u BiH.


Mali MESS će predstaviti tri teatarska ostvarenja i inkluzivnu plesnu radionicu za najmlađe.


Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevu i ove godine pruža podršku MESS-u, ali, kako je kazala pomoćnica ministra Lejla Mujkić, najviše je raduje Mali MSS je su najmlađi budućnost, oni koji će sutra biti kulturni radnici, konzumenti kulture.


I ove godine MESS nastavlja sa programom Dramadžiluk, scenskim čitanjima savremenih dramskih tekstova. Ove godine će biti izvedena tri teksta te upriličen razgovor sa dramskim piscima.


Autorica filma „60 godina MESS-a“ Hana Bajrović-Čardaković je kazala da je film priča o ideji koja više od šest decenija odolijeva svim mogućim društveno-političkim promjenama i opstaje.


- Upravo zato jer je nastao na univerzalnim ljudskim vrijednostima slobode, antifašizma i borbe protiv svih društvenih anomalija. Ta priča je važna i za generacije koje dolaze - pojasnila je Bajrović-Čardaković.


Publika će imati priliku da pogleda predstave: „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ iz BiH, „Edward II“ iz Sjeverne Makedonije i Bugarske, „Ples nije za nas“ iz Francuske i Libana, „Kroćenje goropadnice“ iz Hrvatske, „Budućnost“ iz Srbije i Slovenije, „Nevidljiva igra„ iz Njemačke, „Posjeta“ iz Albanije i Italije, „Malograđanska svadba“ iz BiH, „Petite Fille“ iz Francuske, „Stepski vuk“ iz BiH, „Najbolje dijete na svijetu“ iz Rumunije, „Tragudia I Pjesma o Edipu“ iz Italije, te „Pun mjesec“ iz Francuske, inkluzivne predstave iz BiH “Up and down“ i „Uhvati zeca“ također iz BiH.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook