Akcija 'Landfill'

Za Elmedina Volodera i još dvoje uhapšenih zatražen pritvor, ostalima mjere zabrane

Hronika11.09.24, 17:15h

Za Elmedina Volodera i još dvoje uhapšenih zatražen pritvor, ostalima mjere zabrane
Navedeni se sumnjiče za visoku korupciju u preduzeću Autoceste FBiH, tačnije, za koruptivne aktivnosti prilikom izgradnje dionice autoputa

 

 

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona za tri osobe uhapšene u jučerašnjoj velikoj akciji Federalne uprave policije (FUP) kodnog imena "Landfill" mjere pritvora dok su za preostalo dvoje uhapšenih određene mjere zabrane.

 

Kako je navedeno, pritvor je zatražen za osobe inicijala E.V., M.N. i B.Z. odnosno, Elmedinu Voloderu, direktoru preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, zatim njegovim saradnicima Marijanom Nikolićem iz Žepča i Borisom Zelićem iz Orašja, dok su za osobe inicijala M.M.  i R.F., odnosno, privatnika iz Sarajeva Mustafu Musabegovića i Reufa Kadrića, uposlenika preduzeća Autoceste FBiH određene mjere zabrane.

 

Pritvor je zatražen zbog postojanja opasnosti od bjekstva i ometanja krivičnog postupka utjecajem na svjedoke, a izrečene mjere zabrane podrazumijevaju zabranu sastajanja s određenim osobama i napuštanja mjesta boravka.
 

O prijedlozima Tužilaštva će odlučiti Kantonalni sud u Zenici.
 

Podsjetimo, jučer su specijalci FUP-a izvršili pretrese stambenih objekata navedenih osoba na području tri kantona na devet lokacija, a između ostalog, u Sarajevu, Orašju i Žepču.
 

Navedeni se sumnjiče za visoku korupciju u preduzeću Autoceste FBiH, tačnije, za koruptivne aktivnosti prilikom izgradnje dionice autoputa.
 

Iz FUP-a su detaljno pojasnili za šta se terete:
 

“Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona provode operativnu akciju pod nazivom ‘Landfill’ zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela ‘Udruživanje radi činjenja krivičnih djela’. ‘Zloupotreba položaja ili ovlaštenja’, ‘Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne’, ‘Pranje novca’, ‘Pomaganje’”.
 

Kako smo ranije pisali, glavna meta bio je bivši direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder koji je uhapšen zajedno sa svojim saradnicima.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook