FOTO I VIDEO/ IZ UGLA PROSJEČNOG KORISNIKA

Isprobali smo 'Honor 200 Pro': Definitivno majstor portretne fotografije, ali nudi puno više... Šta će oduševiti korisnike?

Tehno11.09.24, 13:18h

DEPO Portal donosi detaljnu recenziju mobilnog uređaja Honor 200 Pro, jednog od najnovijih modela ovog brenda

 

 

 

Piše: Dejan MEANDŽIJA

 

Honor 200 Pro, kao jedan od najnovijih modela ovog brenda, pokazuje da kompanija nastavlja sa jačanjem svog prisustva na tržištu, nudeći uređaj koji spaja vrhunske karakteristike s privlačnim dizajnom. 


U ovom pregledu, fokusiraćemo se na ključne karakteristike ovog telefona, gledajući ga iz ugla prosječnog korisnika.


Honor 200 Pro – Fina ravnoteža stila i funkcionalnosti


Ako ste u potrazi za pametnim telefonom koji nudi solidnu kameru, performanse koje se neće iznenada "zagušiti" i dizajn koji ne vrišti previše, a opet privlači pažnju, Honor 200 Pro mogao bi biti vaš sljedeći izbor. Ovaj model cilja one korisnike koji žele ozbiljan uređaj, ali ne traže najskuplji model na tržištu. Ne pokušava biti "flagship killer", ali u svojoj cjenovnoj kategoriji ima dosta toga da ponudi.


Dizajn s pariškim šarmom


Honor 200 Pro nije samo lijepo "upakovan". Njegov dizajn inspirisan je saradnjom s čuvenim Studio Harcourtom, legendom pariške fotografije. Harcourt je sinonim za portrete slavnih ličnosti, i jasno je da je ta filozofija pretočena u ovaj telefon – jednostavno, ali sofisticirano. Dok mnogi telefoni pokušavaju impresionirati blještavilom i ekstravagantnim detaljima, Honor se oslanja na jednostavnost.


Honor 200 Pro je elegantnog i modernog dizajna. Prvo što vam može zapasti za oko, a nekima je to i prvo što primijete, je oblik kućišta kamere. Kao inspiracija za takav oblik kućišta poslužio je obris oblika Gaudieve Case Mile u Barceloni kada pogledate iz njenog središta prema nebu. 


Ekran, kao i poleđina, je zakrivljenih ivica, što doprinosi osjećaju tankoće uređaja. Zakrivljenji ekran se nekome možda neće svidjeti, ali opet je sve to stvar ličnog ukusa. Na sredini ekrana u gornjem dijelu nalazi se takozvana “pilula”, tj. selfie kamera, a u donjem dijelu nalazi se čitač otisaka, možda malo prenisko pozicioniran, ali zato besprijekorno reaguje. Kućište je napravljeno od polikarbonata, ali bojom i osjećajem pod rukom odaje utisak kao da je od metala. 

 

honor-200-series-bk-1


Stereo zvučnici nalaze se sa obije strane, a na donjoj strani je ladica za SIM karticu kao i utičnica za punjač. Na desnoj bočnoj strani su kontrolna dugmad, a na gornjoj strani iznad kamere se nalazi infrared senzor.

 

Telefon dolazi u tri boje: Crnoj, i egzotičnim Ocean Cyan i Moonlight White.


Ekran


Telefon odlikuje 6,78 inčni OLED ekran koji omogućava duboke crne tonove, visok kontrast, a sa rezolucijom od 1224x2700 piksela, slika je oštra i jasna. Frekvencija osvježavanja od 120 Hz čini animacije i prijelaze fluidnijim, što se osjeti posebno prilikom gledanja multimedijalnih sadržaja, igranja igara i skrolovanja. I ono što je najvažnije – ne ubija vam oči čak ni nakon dužeg gledanja.


Još jedna korisna karakteristika ekrana je visoka svjetlina, koja omogućava ugodno korištenje čak i na direktnom suncu. Za one koji vole personalizaciju, ekran nudi nekoliko opcija prilagođavanja boja i kontrasta, tako da možete podesiti prikaz prema vlastitom ukusu.


Zvuk i zvučnici – HONOR Histen 7.1


Honor 200 Pro dolazi sa stereo zvučnicima, što je svakako plus za one koji uživaju u multimedijalnom sadržaju bez korištenja slušalica. Zvučnici vam omogućavaju jačinu tona od 200%  sa mogućnošću automatskog prilagođavanja jačine zvuka različitim situacijama, što znači da ćete dobiti bolju prostornu dimenziju zvuka, bilo da gledate filmove, igrate igre ili slušate muziku. Zvučnici su dovoljno glasni, ali ono što je zaista impresivno jeste čistoća zvuka – čak i na većoj glasnoći, ne dolazi do distorzije.


Što se slušalica tiče, utor ili ulaz za njih ne nalazi se na telefonu, što je i za očekivati. Ništa zato, i onako zbog sve veće popularnosti i ponude kvalitetnih Bluetooth slušalica, kao i praktičnosti istih, on i nije potreban. Honor koristi svoj softver HONOR Histen spatial audio za zvučne efekte tokom korištenja slušalice, bilo da se radi o muzici, igranju igara ili gledanju filmova.

 


Kamere – I dalje fokus na kvaliteti


Naravno, ono što mnoge zanima jeste kvaliteta kamera. Iako saradnja s Studio Harcourt nije tu samo radi marketinga, ona ipak donosi dodatni pečat na fotografskom planu. Glavna kamera od 50 MP uz pomoć telephoto kamere iste rezolucije i ultraširokougaone kamere pruža solidne rezultate u svim svjetlosnim uslovima, ali tu najviše blistaju noćne fotografije, čak i kada se svjetlosni uslovi ne čine idealnim. Softver zna prepoznati slabije osvjetljenje i izvlači svaki mogući detalj (pogledajte fotogaleriju u vrhu teksta).

 

honor-200-pro-2

honor-200-pro-11

 

Ultraširoka kamera od 12 MP omogućava da obuhvatite više prostora u jednom kadru, što je idealno za pejzaže ili grupne slike. Selfie kamera od 50 MP omogućava pristojne autoportrete, ali nemojte očekivati čuda – efekt Harcourtovih studijskih portreta je, ipak, rezervisan za glavnu kameru.


Performanse – Tiha snaga u pozadini


Nije sve u kamerama, naravno. Dok Honor 200 Pro neće raznijeti rezultate na benchmark testovima kao neki od najskupljih modela, Snapdragon 8s Gen 3 procesor koji pokreće ovaj uređaj obavlja posao bez većih poteškoća. Sa 12 GB RAM-a, telefon se nosi s većinom aplikacija i multitaskingom bez zastoja ili pregrijavanja, što ga čini dovoljno brzim za svakodnevne potrebe. Ovo uključuje igranje mobilnih igara, gledanje videa u visokoj rezoluciji, kao i konstantno prebacivanje između aplikacija bez ikakvih problema.


Možete ga koristiti za sve, od običnih društvenih mreža do malo zahtjevnijih igara, ali imajte na umu da se ne radi o "gaming telefonu". Za većinu korisnika, performanse će biti više nego zadovoljavajuće, ali ako ste strastveni igrač najzahtjevnijih igara, možda biste ipak trebali pogledati specijalizirane uređaje.


Memorija – Dovoljno prostora, ali bez proširive memorije


Prostor za spašavanje podataka varira od modela do modela (to vjerovatno zavisi i od tržišta do tržišta), ali sa 512 GB interne memorije, imate ga i više nego dovoljno. Ovo znači da možete bez brige spremati sve svoje slike, video zapise, aplikacije i igre, a da ne morate stalno brisati starije datoteke.


Nažalost, ovaj model nema podršku za proširenje memorije putem microSD kartice, što je mali minus ako ste navikli na tu mogućnost. Međutim, s obzirom na veliku internu memoriju, većina korisnika vjerovatno neće osjetiti nedostatak proširivog prostora.


Baterija – Bez stresa, ali ništa previše revolucionarno


Jedna od specifikacija koja korisnike najviše interesuje je baterija, i Honor 200 Pro ovdje ne razočarava. Kapacitet od 5200 mAh osigurava da telefon bez problema izdrži dan intenzivnog korištenja, a to uključuje i gledanje videa, igranje igara i korištenje društvenih mreža. Ako ste prosječni korisnik, možete očekivati čak i više od jednog dana na jednom punjenju.


Brzo punjenje od 100W je izuzetno korisno kada vam ponestane baterije, jer vas za samo 10-15 minuta punjenja može osposobiti za nastavak korištenja još nekoliko sati. Bežično punjenje od 66W (iako nije standard u ovoj klasi) je također zgodna opcija za one koji vole fleksibilnost – dovoljno brzo da ne morate čekati predugo, ali opet ne tako revolucionarno kao kod najskupljih modela.


Povezivost i SIM kartice – Dovoljno opcija za sve


Honor 200 Pro podržava 5G povezivost, što je standard za moderne telefone u ovoj cjenovnoj kategoriji. Uz to, podržava Wi-Fi 6, što omogućava brže i stabilnije internet veze u kompatibilnim mrežama. Bluetooth 5.3 također je tu, što znači bolje performanse pri povezivanju s bežičnim slušalicama i drugim uređajima.


Uređaj dolazi s dual SIM podrškom – Nano SIM i eSIM, što je praktična opcija za korisnike koji žele koristiti dva broja na jednom uređaju, bilo da su poslovni korisnici ili jednostavno žele odvojiti privatni život od poslovnog.


AI karakteristike – Telefon koji uči od vas


Honor 200 Pro dolazi s naprednim AI karakteristikama koje dodatno poboljšavaju korisničko iskustvo. Na primjer, AI se koristi za optimizaciju rada kamere – automatski prepoznaje scene, prilagođava osvjetljenje i boje kako bi snimci bili što prirodniji i kvalitetniji. Tu su i AI poboljšanja za performanse, gdje uređaj "uči" vaše navike korištenja i optimizuje potrošnju resursa kako bi sve radilo što fluidnije.


Zahvaljujući AI, telefon također može upravljati energijom na pametniji način, što omogućava duži vijek trajanja baterije. AI optimizacija u radu procesora i memorije osigurava da telefon ne gubi na brzini, čak i kada koristite mnogo aplikacija istovremeno.


Operativni sistem i ažuriranja – MagicOS i softverska podrška


Honor 200 Pro radi na MagicOS 8 baziranom na Androidu 14, što donosi poznato, ali prilagodljiv korisnički interfejs. MagicOS donosi niz korisnih dodataka, uključujući multitasking opcije i napredno prilagođavanje izgleda telefona, što omogućava da prilagodite telefon prema vlastitim potrebama.


Što se tiče ažuriranja, korisnici mogu očekivati minimalno tri godine softverskih ažuriranja, što uključuje velike nadogradnje Androida, kao i sigurnosna ažuriranja. Iako neki konkurenti nude duže vremenske okvire za podršku, ovo je i dalje solidna ponuda, osiguravajući da će vaš telefon ostati siguran i funkcionalan nekoliko godina nakon kupovine.


Otpornost na vodu – IP65 certifikat


Honor 200 Pro dolazi s IP65 certifikatom, što znači da je uređaj otporan na prašinu i vodu. Tehnički, može preživjeti kišu i prskanje – ali to ne znači da biste trebali svjesno rizikovati njegovo potapanje u vodu.

 

honor-200-pro-1


Sveopšti utisak - Pravi balans za pravu cijenu


Honor 200 Pro nije uređaj koji pokušava da se natječe s najskupljim telefonima na tržištu, ali se ističe kao premium uređaj sa solidnim balansom performansi, dizajna i kamera, koji će zadovoljiti i zahtjevnije korisnike i donijeti sve što vam je potrebno.


Za ljubitelje fotografije i one koji traže dobru multitasking mašinu bez puno kompromisa, ovaj model je dobar izbor. Naravno, nije bez mana, ali za ovu cijenu teško je naći bolju ponudu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook