Žele povećanje plata

Sarajevski medicinari prijete kampovanjem pred Vladom KS: 'Mogu pozvati sve specijalne jedinice, ali mi se nećemo pomjeriti'

Hronika10.09.24, 13:38h

Sarajevski medicinari prijete kampovanjem pred Vladom KS: 'Mogu pozvati sve specijalne jedinice, ali mi se nećemo pomjeriti'
Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, ističe da neće otići dok ne dobiju prihvatljivu satnicu

 

 

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo (KS) izašli su na proteste ispred zgrade Vlade KS-a zbog nepostizanja dogovora o povećanju plata, piše Oslobođenje.

 

Sindikat zdravstvenih radnika u zdravstvu KS-a donio je odluku o izlasku na proteste nakon što nije ispoštovan njihov zahtjev za povećanjem satnice radnicima u zdravstvu s 3,07 maraka (1,57 eura) na 3,7 maraka (1,89 eura). Iz Vlade KS su radnicima ponudili satnicu od 3,25 maraka (1,66 eura).

 

Radnici u zdravstvu to nisu prihvatili, navodeći da je ponuda sramotna te da će, ukoliko Vlada KS ne prihvati njihov zahtjev, krenuti s daljim sindikalnim koracima koji uključuju proteste i generalni štrajk.

 

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, istakao je tokom protesta da će ako treba postaviti šatore ispred Vlade KS i da neće otići dok ne dobiju prihvatljivu satnicu.

 

- Mogu pozvati sve specijalne jedinice, ali mi se nećemo pomjeriti odavde dok ne ispune naš zahtjev, poručio je Sadiković.

 

Predstavnici sindikata istakli su također na protestu da imaju podršku ministra zdravstva Enisa Hasanovića, ali da iz Vlade KS-a do sada nisu odgovorili na njihov zahtjev, javlja Anadolija.

 

Ministar zdravstva KS-a Hasanović ranije je izjavio da pregovori sa zdravstvenim radnicima u KS traju od aprila ove godine.

 

- Dogovor nismo postigli, ali smo načelno napravili kompromis. U početku, oni su zahtijevali povećanje koeficijenata, radnu sedmicu od 40 sati i poboljšanje uslova rada. Tokom pregovora, oni su odustali od većine zahtjeva te su ostali kod zahtjeva za povećanjem satnice s 3,07 na 3,70 maraka, rekao je krajem avgusta Hasanović.

 

Radnici u zdravstvu u septembru 2023. godine održali su proteste i tada najavili štrajk, ali su od njega u zadnjem trenutku odustali.

 

Predsjednik Sindikata objasnio je tada da je postignut dogovor s premijerom Vlade Kantona Sarajevo i resornim ministrom.

 

- Generalni štrajk se odgađa, jer smo dogovorili s Nihadom Ukom, premijerom Vlade KS i resornim ministarstvom povećanje satnice s 2,76 KM na tri marke za period od 1. septembra do 31. decembra 2023. godine, a od 1. januara 2024. godine do 1. aprila 2025. godine najniža neto satnica će iznositi 3,07 maraka, rekao je prošle godine Sadiković.

 

Zdravstveni radnici su protestovali zahtijevajući povećanje plata i u junu 2021. i u julu 2020. godine dok je trajala pandemija COVID-19.

 

(Oslobođenje.ba/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook