Helez o vatrenoj stihiji kod Srebrenice

Zašto lokalne vlasti u RS-u čekaju da požar ugrozi stanovništvo ili imovinu, pa tek onda traže helikoptere OS BiH?!

Hronika08.09.24, 16:47h

Zašto lokalne vlasti u RS-u čekaju da požar ugrozi stanovništvo ili imovinu, pa tek onda traže helikoptere OS BiH?!
Oružane snage BiH još jednom pokazuju da su bosanskohercegovačke, da pripadaju svim građanima naše zemlje podjednako i da su spremne služiti civilnom stanovništvu u našoj zemlji - poručio je Helez

 

 

U MZ Luka kod Srebrenice već sedam dana bukti požar, te se širi prema naseljima. Stanovnici su u panici i strah ih je da požar ne dođe do njihovih kuća. 


Prethodnih dana djelovao je helikopter servisa RS, a ovih dana je aktivan i helikopter Oružanih snaga BiH. 


Ministar odbrane Zukan Helez se oglasio tim povodom na društvenim mrežama, kazavši da mu nija jasno zašto "lokalne vlasti u manjem bh. entitetu čekaju da požar ugrozi civilno stanovništvo".


- Tri helikoptera Oružanih snaga BiH angažovana su na gašenju požara u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, u općinama Rudo i Srebrenica.


Odmah po dobivanju odobrenja od Predsjedništva BiH, potpisao sam naredbu o dizanju helikoptera Oružanih snaga BiH. Procedura o angažmanu helikoptera OS BiH za gašenje požara u Ministarstvu odbrane BiH traje nekoliko minuta. Od prijema odobrenja Predsjedništva BiH do podizanja helikoptera prođe svega nekoliko minuta. 


Ne razumijem zašto lokalne vlasti u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS čekaju da požar ugrozi civilno stanovništvo ili njihovu imovinu pa tek onda šalju zahtjeve za angažman helikoptera OS BiH. 


U ovakvim situacijama vrijeme je ključno za spašavanje ljudi, njihove imovine i naših šuma.


Oružane snage BiH još jednom pokazuju da su bosanskohercegovačke, da pripadaju svim građanima naše zemlje podjednako i da su spremne služiti civilnom stanovništvu u našoj zemlji - poručio je Helez.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook