OTKRIVENI DETALJI KRIVIČNE PRIJAVE

Sve procurilo u javnost: Zašto je Alen Smailagić pobjegao iz Partizana i Srbije? Niko nije slutio stravičnu torturu...

Sport07.09.24, 17:18h

Sve procurilo u javnost: Zašto je Alen Smailagić pobjegao iz Partizana i Srbije? Niko nije slutio stravičnu torturu...
Alen Smailagić, doskorašnji košarkaš Partizana, rekao je da se čudne stvari dešavaju u Srbiji, zapravo je godinama prolazio kroz strašnu torturu

 

 

 

Alen Smailagić je ovog ljeta prešao iz Partizana u Žalgiris, u tabor evropskog velikana kod trenera Andree Trinkijerija, koji je ranije sjedio na klupi crno-bijelih. Igrač koji pokriva pozicije krilnog centra i centra sam je djelimično objasnio razloge odlaska, i bilo je jasno da je u pitanju više od košarke.

 

Ali, ništa nije slutilo da se radi o stravičnim stvarima, te da je Smailagić godinama proživljavao pravu torturu. Nova.rs je došla u posed dokumenata i otkrila zašto je zapravo pobjegao iz Partizana i Srbije, a cijela priča završila je na sudu.


Kako je Nova.rs ekskluzivno objavila, od Alena Smailagića pokušano je da se naplati 525.000 dolara u svrhu navodne obaveze prema ugovoru koji je potpisao nakon što je prevarnim radnjama doveden i održavan u zabludi, piše između ostalog u krivičnoj prijavi u koju je ovaj portal imao uvid.


Smailagić se našao na meti otkako se 2018. godine iz KK Beko otisnuo put NBA. Odlazak iz Koteža u najjaču ligu svijeta sam po sebi izgleda dovoljno filmski, ali je priča, nažalost, dobila elemente istinske krimi drame.


Ovaj portal imao je uvid u spise u kojima je na nekoliko strana opisano šta je sve povremeni srpski reprezentativac proživio, zbog čega je pravni tim Alena Smailagića podnio krivične prijave avgusta 2022. godine protiv dvije osobe iz Beograda. Njima se na teret stavljaju krivično djelo prevare i zloupotrebe položaja odgovornih lica, a sam igrač prošao je agoniju posljednjih najmanje pet godina, što se i te kako odrazilo na njegov život.


Prijetnje, ucjene i agonija Alena Smailagića


A, kako je sve zapravo počelo?


Pre šest godina, 2018. su talentovanog košarkaša iz Koteža sa 39. pozicije na draftu izabirali Golden Stejt Voriorsi, da bi zatim potpisao ugovor sa Santa Kruzom, filijalom „ratnika“, koji se takmiče u Razvojnoj ligi. I nedugo zatim su krenuli problemi koji su sada predati sudskim organima u Srbiji, a Nova.rs imala je uvid u spise.


On je ukupno šest godina, zaključno sa sezonom 2017/2018. bio član KK Beko iz Koteža, koji je osnovan 1986. o čemu postoji validna evidencija u KSS. Dalje je 10. avgusta 2018. zaključio ugovor sa Santa Kruz Voriorsima, a on i njegovi roditelji su se obavezali da po povratku iz Amerike nakon sezone 2018/2019 opet potpiše ugovor sa Bekom, kako bi klub na ime kasnijeg obeštećenja mogao nešto i da zaradi, kada je već bilo izvjesno da će karijeru nastaviti u NBA.


Ništa neubičajeno u svijetu sporta, u svrhu zahvalnosti prema klubu u kojem se poniklo i koji je doprinio razvoju, te vas lansirao do najvećih visina. Međutim, do zapleta dolazi u februaru 2019. kada prijavljeni osnivaju privredno društvo „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“ d.o.o. Beograd, kome očito daju ime gotovo identično imenu pomenutog košarkaškog kluba za koji je Smailagić prethodno bio registrovan, kako se navodi u dokumentima.


Dalje u krivičnoj prijavi se ističe da je jasna namjera prijavljenih koja je za cilj imala prevarne namjere i da dovede u zabludu oštećenog da sve što dalje bude potpisivao ili dogovarao ima veze sa matičnim klubom. Ispostavilo se da nema, već sa novoosnovanim privrednim društvom koje statusno-pravno nema nikakve veze sa KK Beko.


I Smailagić se po završetku sezone vratio 2019. u Beograd, te lažnim prikazivanjem činjenica i dovođenjem u zabludu zaključio ugovor sa privrednim društvom „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“, osnovanim samo dva mjeseca ranije, 18. februara 2019. Sporni ugovor bio je zaključen na četiri godine, te istog dana i raskinut, kao i svi aneksi koji nikad nisu bili zaključeni, kako prema igraču ne bilo bilo obaveza, a od njega ostala potraživanja, dodaje se u prijavi.


Ostale detalje krivične prijave i nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook