VOJIN MIJATOVIĆ POVODOM SMRTI BH. AKADEMIKA

Falit će ovoj zemlji Slavo Kukić... Volio je BiH, razumio njene probleme, trudio se da dokaže da je jača od svih podjela!

Hronika07.09.24, 16:07h

Falit će ovoj zemlji Slavo Kukić... Volio je BiH, razumio njene probleme, trudio se da dokaže da je jača od svih podjela!
Falit će ovoj zemlji Slavo Kukić. Još jedan od njenih velikana. Njen akademik, vrhunski intelektualac britkog jezika i otvorenog uma. Moj brat po političkom oružju i po ideji pravedne, socijalno uključive i komotne BiH za sve njene ljude. Zbogom, druže - riječi su Vojina Mijatovića

 

 


Vojin Mijatović, dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, oglasio se povodom smrti akademika Slave Kukića.


- Otišao je Slavo Kukić. Moj prijatelj. Drug. On tvrdoglavi Hercegovac, ja još tvrdoglaviji Bosanac. Dobri duh ove naše napaćene zemlje. Svijetlo u mračnim hodnicima naših podjela, otrovnih nacionalizama, šovinizma… teškog nasljeđa rata - navedeno je u saopćenju iz Mijatovićevog ureda.


Slavo je, ističe  Mijatović, održavao plamen SDP-a i u vrijeme kada je na prostoru zapadne Hercegovine i Mostara, gdje je živio, to bilo bukvalno opasno po goli opstanak, i egzistencijalni i politički.


Slavo je volio Bosnu i Hercegovinu. I razumio je sve njene probleme i historijske rane. I trudio se da svojim primjerom prvi dokaže i pokaže da je država BiH jača od svih podjela i svih negacija. Prelazio je vještački postavljene granice između ovdašnjih naroda, lagano, hrabro i beskompromisno, baš u skladu sa svojim kosmopolitskim uvjerenjima i načinom života.


- Falit će ovoj zemlji Slavo Kukić. Još jedan od njenih velikana. Njen akademik, vrhunski intelektualac britkog jezika i otvorenog uma. Moj brat po političkom oružju i po ideji pravedne, socijalno uključive i komotne BiH za sve njene ljude. Zbogom, druže - riječi su Vojina Mijatovića.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook