POVJERENJE KROVNIH EU INSTITUCIJA

Struka ili sreća: Zašto je BHANSA ključna karika za integracije BiH u NATO?!

Hronika05.09.24, 21:54h

Struka ili sreća: Zašto je BHANSA ključna karika za integracije BiH u NATO?!
U doba kada se političke odluke često nalaze u vrtlogu sukoba interesa i ideoloških nesuglasica, ova agencija je postala primjer kako stručno rukovođenje može unaprijediti ključnu infrastrukturu zemlje i približiti nas euroatlantskim strukturama – NATO savezu na prvom mjestu

 

 


Kad se govori o euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, rijetko se pomisli na kontrolore zračnog prometa, radarske sustave i avione koji svakodnevno nadlijeću naše nebo. No, iza tih naizgled tehničkih elemenata skriva se jedan od najvažnijih stubova bosanskohercegovačke sigurnosti i povezanosti sa svijetom – BHANSA, Bosanskohercegovačka agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, piše Narod.ba.


U doba kada se političke odluke često nalaze u vrtlogu sukoba interesa i ideoloških nesuglasica, ova agencija je postala primjer kako stručno rukovođenje može unaprijediti ključnu infrastrukturu zemlje i približiti nas euroatlantskim strukturama – NATO savezu na prvom mjestu. Za one koji razumiju ulogu zračnog prostora u sigurnosnim strukturama NATO-a, jasno je da se BHANSA ne bavi samo zračnim prometom već sigurnosnim stubovima euroatlantskog puta BiH.


Primorčeva vizija BHANSA-e nije samo o modernizaciji, već i o suradnji s ključnim međunarodnim institucijama poput Eurocontrola. Ta podrška nije slučajna, već zaslužena kroz dosljedan rad na implementaciji najviših standarda sigurnosti. To je postignuto kroz niz reformi i tehnoloških unapređenja koje je ovaj menadžment već postavio kao temelje budućeg uspjeha. Kada imate instituciju koja besprijekorno funkcioniše na međunarodnom nivou, to je znak da BiH ne samo da želi, već može biti dio NATO saveza.


Samim obaranjem izuzetno važnog Zakona o BHANS-i prije nekoliko mjeseci od strane SDA, DF i SNSD-a, koji su svoje sitne dnevnopolitičke i populističke prioritete stavili ispred interesa BiH uistinu je zabrinjavajuće, jer uskraćivanje podrške novom Zakonu o BHANSI uskraćuje se podrška prema samom NATO putu naše zemlje! Zašto su se na toj istoj strani našle baš ove tri stranke neka procjenjuju građani.  


Zbog delikatnosti cijele situacije treba se upitati šta bi se dogodilo kad bi na čelo BHANSA-e došao neko kome NATO integracije nisu prioritet? Neko npr. iz struktura koje su javno okrenute prema tursko-ruskim i kineskim geopolitčkim interesima? Pitanje je jednostavno, ali i zastrašujuće. Svaka promjena stabilnog kursa može dovesti u pitanje kredibilitet Agencije pred međunarodnim partnerima, uzrokujući potencijalno ozbiljne sigurnosne probleme. Sumnje bi se mogle nadviti nad našim zračnim prostorom, a podrška Eurocontrola i drugih tijela mogla bi početi blijedjeti.


Aktuelni menadžment BHANSE je  proteklim godinama pokazao visok stepen profesionalizma, jasnu opredijeljnosti prema implementaciji i primjeni najviših sigurnosnih i tehnoloških aspekata koje od naše zemlje zahtjevaju EUROCONTROL, EU kao i NATO Savez i to je siguran put kojeg se naše zamlja mora držati! 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook